Unesco: a kulturális szektorban előzmény nélküli válsághoz vezetett a koronavírus

A kreatív iparágakban világszerte mintegy tíz millió munkahely szűnt meg 2020-ban a járvány miatt, a digitális világ irányába való elmozdulás pedig még inkább megnehezíti, hogy a művészek kenyérkereseti lehetőséghez jussanak, állapította meg az Unesco friss jelentése, amelyet a The Guardian szemlézett.

Audrey Azoulay, az Unesco főigazgatója szerint a kulturális szektorban előzmény nélküli krízishez vezetett a koronavírus, miután világszerte múzeumok, mozik, színházak és koncerttermek zártak be.Illusztráció: Veszprémi Petőfi Színház

A kulturális és kreatív szektor az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági szektor, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb is, az állami- és a magánbefektetők pedig gyakran mellőzik, állapítják meg. Az Unesco adatai szerint 2020-ban 750 milliárd dollárral csökkent a kreatív szektor bruttó hozzáadott értéke nemzetközi szinten.

A pandémia beköszöntével a digitalizáció előtérbe került, fontosabb helyet foglalt el az alkotás, gyártás, forgalmazás és a kulturális tartalmakhoz való hozzáférés területén, így az online multinacionális cégek megerősödtek, az internethozzáférés egyenlőtlenségei pedig jobban kiugrottak, áll a jelentésben. Emellett a legtöbb művésznek a digitális közeg nem biztosított elég bevételt a szakmai karrier fenntartásához.

Ahogy Ernesto Ottone, az Unesco kultúráért felelős főigazgató-helyettese fogalmazott: a paradoxon az, hogy nőtt ugyan a társadalom igénye a kulturális tartalomra, de közben azok, akik ezt előállítják, egyre nehezebb körülmények között dolgoznak. Igaz, volt példa arra is, hogy a pandémia kisebb, rétegközönséget megcélzó digitális platformok kiugrását tette lehetővé, ilyen például a 2017-ben alapított, afrikai Deedo zenei streaming platform, amely mára több mint 12 millió dalt tartalmaz, hat afrikai országban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is elérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?