Felújítják az UNESCO világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot

Európai uniós alapokból újítják fel az UNESCO-világörökség részét képező szászkézdi evangélikus erődtemplomot - tájékoztat a központi fejlesztési régió hétfőn kiadott közleménye. 

Az idézett forrás szerint a 2,32 millió lej értékű (ebből 2,16 millió lej vissza nem térítendő) támogatásról szóló dokumentumot hétfőn írta alá Johannes Halmen, a szászkézdi evangélikus parókia képviselője és Simona Creţu, a fejlesztési régió igazgatója. 

A szászkézdi és a másik hat, a központi fejlesztési régió területén lévő templom, amelyeket a világörökség részének nyilvánítottak (Berethalom - Biertan, Nagybaromlak - Valea Viilor, Prázsmár - Prejmer, Szászfehéregyháza - Viscri, Kelnek - Câlnic, Székelyderzs - Dârju), több mint ötszáz éve épültekek, és a régió épített örökségének legreprezentatívabb darabjait képezik. 

"A munkálatokkal teljesen felújítják (falak, tetőzet, lépcsők, padlózat, elektromos hálózat) a templom harangtornyát, amely az egyik legszebb középkori építmény Erdélyben" - írja az idézett dokumentum.

Miután 2019-ben a felújítási munkálatokat befejezik, a turisták a templom mellett a tornyot is látogathatják majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?