Thurzó Zoltán a Himalájáról: „Megvan a Guinness világrekord!”

A világ legmagasabban bemutatott zongorakoncertjének világrekordere lehet a nagyváradi Thurzó Zoltán, amennyiben Londonban hitelesítik a Mount Everest alaptáborában, 5364 méteren rögzített teljesítményét.

A zongoraművész romániai idő szerint kedden hajnalban posztolt Facebook-oldalán arról, hogy világrekord-kísérlete sikeres volt, a koncertet hétfőn, nepáli idő szerint 13.35-kor kezdte el. A bejegyzésben a koncert előtt rögzített videót is közzétette.

Mint írta, játékát a magyar, a székely és a román himnusszal kezdte, majd „temérdek komolyzenei alkotás” és más nemzetek himnusza következett.

Thurzó Zoltán az általa bérelt helikopterrel a helyszínre szállított koncertzongorán játszott 1-3 Celsius-fok közötti hőmérsékleten.

A zongoraművész május 26-án indult el expedíciójára. Az eredeti terv szerint június 5-én, pünkösdvasárnap játszotta volna el több mint kéttucat nemzet himnuszát, köztük a magyar és a székely himnuszt, illetve klasszikus zeneműveket, az időjárási viszonyok miatt azonban a zongorát nem tudták a helyszínre szállítani és halasztani kellett a rekordkísérletet.

Az akció költségei 21 ezer euróra rúgnak, amit a 39 éves nagyváradi előadóművész szponzorok támogatásából és adományokból fedez. Vállalkozásának célja, hogy nemzetközi hírnévre tehessen szert, és így fellépési lehetőségekhez jutva pénzt gyűjthessen a hegedűművész és muzikológus nagyapjának emléket állító Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár megalapítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?