Újabb világrekord-kísérletre készül Thurzó Zoltán: a Himaláján koncertezne

Újabb világrekord-kísérletre készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész: pünkösdvasárnap a Mount Everesten ad zongorakoncertet.

A muzsikus május 26-án, csütörtökön indult el Katmanduba, Nepál fővárosába a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A tervei szerint serpák segítségével, napi 4-5 óra mászással 8 nap alatt éri el a Mount Everesten, 5364 méteren levő alaptábort, ahol egy nap pihenés után pünkösdvasárnap koncertezni fog.

A 270 kilogramm súlyú koncertzongorát és a rekorddöntés dokumentálásához és elismertetéséhez szükséges felszerelést az általa bérelt helikopterrel szállítják a helyszínre. Szintén a helikopterrel érkezik a zongorahangoló és a Guiness rekord rögzítéséhez szükséges tanúk, derül ki az ebihoreanul.ro cikkéből. Az akció költségei 21 ezer euróra rúgnak, ezt Thurzó Zoltán szponzorok támogatásából és adományokból fedezi.

A zongoraművész 28 nemzet himnuszát, valamint ezen nemzetek zeneszerzőinek összesen 82 zongoraművét játszaná el a hegyen, közölte a Facebook-oldalán. Thurzó Zoltán vállalkozásának célja, hogy nemzetközi hírnévre tehessen szert, és így fellépési lehetőségekhez jutva pénzt gyűjthessen a hegedűművész és muzikológus nagyapjának emléket állító Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár megalapítására.

A projektet több cég, egyesület és magánszemély támogatta, erre továbbra is lehetőség van a nagyváradi zongorista Facebook-oldalán közzétett módokon.

Amennyiben terve sikerül, a 39 éves előadóművész bekerülhet a Guiness-rekordok könyvébe a világ legmagasabban bemutatott zongorakoncertjével. A jelenlegi rekord a brit Evelina De Lainé, aki 2018. szeptember 6-án 4946 méteren koncertezett az indiai Shingo-la hágón.

Mint beszámoltunk róla, Thurzó Zoltán 2021 decemberében megpróbálta megdönteni a világ leghosszabb zongorakoncertjének rekordját. A tervezett 130 órás koncertet végül 77 óra, 40 perc és 43 másodperc után egészségügyi okokból abbahagyta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?