Csúcsdöntési kísérletre készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész

Egy zongorázási világcsúcs megdöntésére készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. A zenész november 30. és december 5. között 130 órás, folyamatos koncertet tartana.

Thurzó Zoltán ezzel bekerülne a Guiness Rekordok Könyvébe "a világ leghosszabb egyszemélyes zongorajáték-maratonja" kategóriában. A jelenlegi rekord az indiai Mrityunjay Sharmáé, aki 127 órát, 8 percet és 38 másodpercet játszott megszakítás nélkül a hangszeren.

Fotó: Facebook/Thurzó ZoltánA 38 éves nagyváradi zongorista a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartja a maratoni koncertjét, amelybe bárki belehallgathat az öt nap folyamán.

Thurzó Zoltán nem alkalmazottja egyetlen közintézménynek sem, a hazai és főként a külföldi koncertjeiből biztosítja a megélhetését. Zenei repertoárja több ezer darabból áll, ezekből több mint 450-et készül eljátszani a csúcsdöntési kísérlete során, közöttük Mozart összes szonátáját. A művész így tiszteleg a 230 éve elhunyt zeneszerző emléke előtt. A zongorajáték-maraton november 30-án kezdődik, és a tervek szerint december 4-én 23 órakor ér véget.

"Minden órában a rendelkezésemre áll majd öt perc szünet, amelyet vagy felhasználok, vagy felhalmozok. Ugyanígy felhalmozhatom a darabok közötti 30 másodperces szünetet is" - nyilatkozta a zongoraművész.

E szerint a Thurzó Zoltán a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében fog zenélni, enni, aludni és mosakodni is. Azt tervezi, hogy az első két és fél napon megszakítás nélkül zongorázik, és a felhalmozott szüneteket alvásra szánja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?