Takács Aranka, Untold-szervező: „nehogy valaki azt higgye, hogy ebből meg lehet gazdagodni”

A szervezők adatai szerint 360 ezren buliztak az augusztus 4. és 7. között hetedik alkalommal megszervezett Untold fesztiválon. A kolozsvári „gigafesztivál” megkerülhetetlen: pozitív vagy negatív felhanggal, de mindenki erről beszél a városban augusztus elején. Milyen háttérmunkával és milyen szempontok szerint szervezik meg a rendezvényt, amelyet egyre több romániai város irigyel meg Kolozsvártól? Hogyan befolyásolta a fesztivált a járvány és a szomszédos országban zajló háború? Takács Arankát, az Untold egyik szervezőjét kérdeztük.  

- Pontosan mi a feladatköröd az Untold fesztivál csapatában?

- Üzleti menedzsmenttel foglalkozom a booking (művészeti) részlegen: költségvetést állítok össze, szerződéseket rendezek, számlákat, megteremtem a kapcsolatot a fellépők menedzsmentje és a fesztivál marketing, illetve produkciós csoportjai között, valamint a szponzor cégek kéréseit rendezem a fellépők fele. Emellett koordinálom a felvételek és élő közvetítések engedélyezését, lebonyolítását a saját kanálisainkon, valamint a bel-, és külföldi médiában. Ez egy hosszú folyamat, hiszen egy vaskos szerződést kell végigtárgyalni. A nagy sztárok esetében nem elég a művész menedzserének jóváhagyása, szükség van a lemezkiadó aláírására, valamint mindazoknak az entitásoknak a jóváhagyására, akik a sztár imázséért felelősek.

- Tehát inkább adminisztratív dolgokkal foglalkozol, nem a zenei tartalommal?

- Nem, nem a zenei tartalom a fő feladatom, de szükség esetén azt is csinálom. Inkább logisztikai gazdasági, néha stratégiai tanácsokat adok. Nem is szeretnék zenei tartalommal foglalkozni, hiszen az elektronikus zene nem az én szakmai világom, viszont ha élő zenéről és zenekarokról beszélünk, akkor hasznosabb tanácsokat tudok adni. Rengeteget tanultam, óriási lehetőség, hogy itt dolgozhatok, mert egy olyan nemzetközi világba kóstoltam bele, ahol hihetetlen színvonal és profizmus működik. Nem hogy egy szerződés, hanem már az e-mail maga is sokszor a szerződési feltételeknek a leszögezését jelenti, tehát ennyire pontos munkára van szükség. Ami nekem a nagy erényem, hogy kiválóan tudok rendezni a káoszban, abban az óriási információmennyiségben, ami ide beömlik, hiszen több mint 200 fellépőről van szó fesztiválonként, és az Untold mellett a Neversea fesztivál és más események is ugyanannak a csapatnak a munkáját igénylik.A szerző felvétele

- Például az idei fesztivált mikor kezdtétek el szervezni?

- Az idei érdekes kiadás volt, mivel 2020-ban elmaradt az Untold a vírus miatt, 2021-ben pedig megtartottuk, de akkor azokkal, akik el tudtak jönni még a 2020-as szerződések alapján. Még maradtak a 2019-ben 2020-ra leszerződött fellépőkből, akik nem tudtak akkor eljönni, így ezeket az elkötelezettségeket idén rendeztük. Úgyhogy volt már szerződés, amit örököltünk 2019-ből, de konkrétan tavaly szeptember-októberben kezdtük az idei kiadás szervezését. Lejár a fesztivál, két-három hétig még rendezzük az adminisztratív dolgokat, és már kezdődik is a jövő évi szervezése. Ami viszont a legnagyobb neveket illeti, azokat már idén tavasszal tárgyaltuk 2023-ra.

- Van egy pár fellépő, akik már visszatérőnek számítanak az Untoldon. Létezik több éves szerződés is?

- Nincs több éves szerződés, viszont sokszor felmerült az, hogy miért hívjuk vissza ugyanazokat. De ha ugyanazok vannak a toplistában, és a közönség kéri… Minden évben statisztikát készítünk arról, hogy kik a legkeresettebbek és legkedveltebbek Romániában. Románia egyébként nagyon érdekes piaci szempontból, mert nem mindig az a menő, ami külföldön. Például sok kérés volt arra, hogy Paul Kalkbrennernek a BT Aréna helyett a nagyszínpadon szervezzünk koncertet, hiszen sokkal többen szeretnék látni, mint amennyien a sportcsarnokba beférnek. Annak ellenére, hogy techno zenéről van szó, amelyet általában zártabb, kisebb terekben játszanak, idén mégis a nagyszínpadot választottuk, amelynek kapacitása 60 ezer néző. A közönség kérése bevált, és a koncert nagy sikernek örvendett.

- Románia, gondolom, azért is különleges piac, mert a „nagy nevek” európai turnéinak egyik legkeletibb pontja. Mennyire nehéz őket elcsábítani ide?

- Most már annyira nem nehéz, mert az Untoldot több elemzés is a világ tíz legjobb fesztiválja közé sorolja. A legjelentősebb a Viberate zenei statisztikai ügynökség elemzése, amely a világ legjobb öt elektronikus zenei fesztiválja közé sorolta a rendezvényt, többek között a közönség, a szolgáltatásnyújtás, és a fellépő művészek szempontjából. Úgyhogy, most már annyira nem kell győzködni az ügynökségeket és a menedzsmenteket arról, hogy ez egy jó fesztivál, érdemes eljönni, viszont az elején nagyon nehéz volt. A mai napig is, amikor valami nagyon-nagyon nagy nevet hívunk, egy csomó bizonyító anyagot kell elküldenünk arról, hogy milyenek a színpadok, milyen a technológia, mit hogy csinálunk. Egy szerződés aláírása nagyon sok előkészítést igényel.

- Az egyeztetésben mi az, ami a legnagyobb kihívás szokott lenni? Például el tudom képzelni, hogy nem mindegy, hogy milyen idősávban léphet fel egy együttes.

- Ezt nagyon meghatározza az, hogy aznap kik a nagy nevek. Mert ha nincs nagyon nagy név, akkor nagyobb a vita. Van egy felépítés, általában egy hazai DJ vagy egy kezdő külföldi DJ az első, utána vannak az élő zenekarok (szintén hazai és külföldi), utána jön a warm-up DJ amely középkategóriás, majd jön az est sztárja, a headliner DJ, amiből az Untoldon idén kettő vagy akár három is volt egy este. Nos, itt van még vita, hogy milyen sorrendben lépjenek fel. Persze azért is számít, hogy a fellépő milyen nagy és a nap melyik pontján lép fel, mert annak függvényében kapja a speciális effekteket, mint a tűzlángok, konfettik, tűzijátékok, stb... Minél nagyobb valaki, annál látványosabb a show-ja. Az estét, vagy inkább a reggelt egy középkategóriás DJ-el szoktuk zárni. Ez a felépítés jellemző a legtöbb színpadra.Fotó: az Untold Facebook-oldala

- Akkor előbb a legnagyobb neveket szerződtetitek le, és hozzájuk képest épül fel a program.

- Persze, mert ez költségvetési szempont is. És akkor építjük a többit, az alapján, hogy kiket szeretne a közönség, mik a trendek, ők mikor érnek rá, és akkor ezeket berakjuk a legfőbb órákba a lehetséges napokon. Ha valaki több nap is fel tud lépni, akkor azt is jelöljük, majd úgy puzzle-ozza a kollégám, hogy jó legyen, hogy azért zeneileg is találjon. Van kakukktojás is, mint Robbie Williams vagy a Prodigy volt, idén pedig J Balvin, de kell az ilyen is, ez egyértelmű, ha a közönség örömét nézzük. Szerintem az Untold a jövőben egyre színesebb lesz.

- Van valamilyen helye például a szervezőcsapat ízlésének, vagy kimondottan csak a trendek számítanak?

- Nem tudod elkerülni, hogy szubjektív legyél. És a fesztiválnak van egy tulajdonosa, neki is azért van beleszólása, de mindig meg szoktuk tárgyalni, és nincs olyan, hogy ő erőltessen valamit. Sokszor vannak olyanok, akiket nagyon szeretnénk elhívni, de nem turnéznak Európában, vagy tényleg olyan igényeik vannak, amiket mi nem tudunk biztosítani, mert ez egy fesztivál, nem egy egyéni koncert, hamar kell cserélni a színpadtechnikát, pörög minden. Szóval sok háttérsztori határozza meg végül is azt, hogy ki tud fellépni, és ki nem.

- Az Untoldnak van egy társfesztiválja, a konstancai Neversea, és tervben van hasonló rendezvény Brassóban és Temesváron is. Ez például előny a zenekarok leszervezésénél, hogy több eseményed van?

- Igen, egy kicsit tudsz zsonglőrködni, de ezek a fesztiválok igen-igen távol vannak egymástól. Ami viszont érdekes és jó érzés, az az, hogy kialakult egy kölcsönös bizalmi kapcsolat az Untold és a legnagyobb ügynökségek között, így néha tényleg megértik, ha nehézség van, főleg most az elmúlt időben, mert egyáltalán nem egyszerű 2020 után rendezvényt szervezni. Nehogy valaki azt higgye, hogy ebből meg lehet úgymond gazdagodni, mert ez most nem az a világ, elkezdesz valamit szervezni, és szervezési idő alatt minden megdrágul.

- De amúgy negyven százalékkal nőtt az idei költségvetés a tavalyihoz képest a Ziarul Financiar cikke szerint.

- A tavalyihoz képest világos, hogy nőtt. A tavalyi az egy SOS állapot volt. De ha egy „normális” kiadást veszünk, mondjuk a 2019-est, akkor körülbelül ugyanott van. A 2021-est három hónap alatt szerveztük meg, tényleg csak mi tudjuk, hogy hogyan, milyen nehézségekkel, és úgy gondolom, hogy jó is lett. Tehát igen, most nagyobb a költségvetés, de van még hely nőni is. Az idén úgy kezdtük, hogy háború…, hogy lehet megint Covid... Újravettük a szerződéseket a fellépőkkel, és beiktattuk a háborús kikötést. Szóval ebben a légkörben nehéz a tervezés és még nehezebb a kivitelezés mind költségvetés, mind logisztikai szempontból.

- Volt, aki lemondta a fellépést az orosz-ukrán háború miatt?

- Persze, hogy megkavarta a háború a dolgokat, vannak ugye fellépők innen-onnan, Amerikából egyre kevesebben, pont azért, mert számukra elég nagy meggyőző munkát kellett végezzünk. A legnagyobb nevek pedig tényleg az elmúlt egy-két hónapban döntötték el, hogy jönnek, mert látták, hogy háború van, de az élet zajlik, és valahogy menni kell előre, olyan körülmények között, amilyenek között lehet. Meg kellett győződjenek róla, hogy Románia jelen pillanatban nem veszélyzóna. Szóval sok körülmény és sok szempont van, ami körülöleli ezt, ami végül megvalósul.

- Mondtad, hogy támogatja a fesztivál a helyi fellépőket. Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy hazai együttesnek ahhoz, hogy a főszínpadra kerülhessen?

- Nagyon fontos az, hogy milyen közönségbázisa van, hogy tényleg akarják, ismerjék. Romániában annyira nem elterjedt az elektronikus zene, nincsenek olyan nagy DJ-k, akiket a rádió folyamatosan játszana. De vannak olyan emberek, akiket az Untold tehetségesnek vél, és próbálja segíteni őket, vagyis láthatósági feltételt nyújtani nekik. De nemcsak romániaiak, hanem a külföldiek is, például Tujamo, aki német DJ, az első Untoldon lépett fel, és azóta rengeteget nőtt Romániában a rajongótábora. Olyannyira, hogy mikor statisztikákat végzünk, benne van a top 10-ben, akit a közönség leginkább kíván a fesztivál színpadán, világszinten pedig a 36. helyen van a jelen pillanatban. 

A helyiek esetében mindig kérünk videó- meg hanganyagot, leellenőrizzük a social médiát, hogy lássuk, hol helyezkednek el, mekkora a rajongótáboruk, majd a jobbaknak megpróbálunk fesztiválon helyet kapni. A fesztiválon több olyan pont van, ahol lehetőséget akarunk adni a helyieknek a megmutatkozásra, mert a kicsiből lesz a nagy. Ilyen a villamos, amely egy rendkívül értékes kis színpad, még a főszínpadi fellépők is el szoktak oda látogatni. Az Untoldnak még vannak különböző kisebb rendezvényei is, ahol a romániai DJ-knek, akár magyaroknak is lehetőséget ad arra, hogy fellépjenek. Sok a jelentkező, és abból történik egy szelekció. Sajnos vannak olyan e-mailek is, amelyek elkerülik a figyelmünket, hiszen nincs dedikált ember arra, hogy ezt a mennyiségű információt fel tudja dolgozni.A szerző felvétele

- A headlinerek körülbelül a költségvetésnek milyen arányát viszik el?

- A felét a zenei részleg költségvetésének.

- Volt a legnagyobb sztároknak olyan extra kérésük, amit minden jó szándék ellenére sem tudtatok teljesíteni?

- Általában ezeket a kéréseket mindig megtárgyaljuk előre, olyasmi, hogy hirtelen kell valami, nagyon ritka. Persze van olyan helyzet, hogy egy italt a világ messzi pontjáról hajóval hoznak és nem érkezik ide időben, de ez nem a mi hibánk. Olyan is volt, hogy valakinek eszébe jutott vasárnap, hogy neki sorsjegy kell, de Romániában nem lehet vasárnap ilyet vásárolni. Babonás volt az illető. Egyébként minél nagyobb egy sztár, annál pontosabb és annál alaposabb a csapata, és annál könnyebb velük dolgozni. Sokszor húsz-harminc oldalas menüsorokat kapunk, hogy mit ehet egy fellépő vagy csapatának tagjai. A legnagyobbak esetében egy rider (amely a technikai, személyzeti és vendéglátói feltételeket tartalmazza) akár a 100 oldalt is meghaladja. Van egy csomó ilyen „érdekesség”, de ha arra gondolok, hogy ezek az emberek tényleg hónapokat utaznak, és nem járhatnak ki vásárolni, akkor egyértelmű, hogy az élethez tartozó tárgyakra egy adott ponton szükségük van. Ha ez egy majó vagy egy zokni, füzet, kábel, vagy akármi, akkor mi ezeket bevásároljuk és beszállítjuk. Az egészséges táplálkozás pedig fontos, mert folyton úton vannak. A túlzások sem maradnak el, ez egyértelmű. Ilyenkor jókat nevetünk.Fotó: az Untold Facebook-oldala

- Dolgoztál már kisebb rendezvények szervezésén is, illetve klasszikus zenei intézménynél. Ezek után szerveznél még kisebb fesztivált?

- Jaj, persze! Nagyon szívesen adok tanácsot azoknak, akik kérdeznek, és dolgozom is egy régi álmom megvalósításán, ami arról szól, hogy a klasszikus zenével, valamint a klasszikus zenészekkel – operaénekesekkel és szólóhangszeresekkel is – ügynökként foglalkozhassak. Meg vagyok győződve arról, hogy lejárt a feketén zenélés ideje, és egyre többen komolyan veszik azt, hogy nem érthetsz mindenhez, és szükséged van valakire, aki képviseljen ahhoz, hogy te el tudd magad adni. Valamint dolgozom egy olyan eseménynek a megszervezésén, amit Symphonic Experience-nek hívnak, ennek a központjában a klasszikus zenekar van, amelyhez társulnak különböző stílusok, például pop, rock, jazz, hip-hop. Itt az Untoldon is beszéltem különböző, főleg romániai fellépőkkel, akik nagyon nyitottak, van, aki már dolgozik is ilyen klasszikus zenei projekten. Úgy érzem, egyre nagyobb keletje van annak, hogy egy kicsit kimásszunk abból, amit eddig csak egyféleképpen tudtunk elképzelni.

Ugyanakkor nagyon sok város van Romániában, ahol semmilyen kulturális intézmény nincs, és ha létre tudnék hozni regionális magánzenekarokat, akkor le tudnánk fedni az országban olyan városokat és olyan közösségeket, ahol igény lenne rá, de nincs hozzáférés. Nagyon nehéz mindig elvinni Kolozsvárról vagy Bukarestből a zenekarokat. Már vannak partnereim, akikkel tervezem ezt, és biztos vagyok benne, hogy jövőre, ha nem jön közbe semmilyen gazdasági krach, akkor elindul az országban egy jelentős mozgolódás ezen a téren.

(Címlapfotó: az Untold Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?