Székelyudvarhelyről indul a Magyar vagyok – Petőfi 200 című vándorkiállítás

Székelyudvarhelyen nyitotta meg kapuit a mintegy 70, főként kárpát-medencei képzőművész alkotásait felvonultató Magyar vagyok – Petőfi 200 című tárlat, amellyel a költő születésének 200. emlékéve előtt tisztelegnek. Nem véletlen, hogy a székely anyaváros lett a vándorkiállítás kiindulópontja.

Egészségügyi okok miatt a tervekkel ellentétben nem tudott jelen lenni Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke, de eljött a megnyitóra Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos, továbbá Tóth Norbert főtanácsos, a kiállítás kurátora.Fotó: Szász Csaba

Házigazdaként Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója mondott köszönetet a lehetőségért, hogy a 70, főként kárpát-medencei képzőművész alkotásait felsorakoztató monumentális tárlat Székelyudvarhelyen mutatkozhat be és innen indulhat útjára.

„Hiszem, hogy ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy az emlékezésen túl a forradalmár, a hősi halált halt és a nemzeti kulturális panteonban magának örökre helyet vívó költőn túl meglássuk Petőfiben az embert is” – mondta megnyitóbeszédében Simon Mária Tímea.

Ezután következett Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista Petőfi live! – egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai című verses-zenés előadása, mely során az alkotók is arra törekednek, hogy a költőt kizárólag a saját hangján szólaltassák meg – természetesen a maguk eszközeivel, és arra törekedve, hogy szubjektív Petőfi-portréjuk minden korosztály számára felismerhető legyen.

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy nagyon fontos kérdésnek tartják azt, hogy nemzetpolitikai emlékezetünk képes legyen alapvető fundamentumokat értékként felmutatni és közvetíteni. „Nagyon remélem, hogy nem csak egy múltba tekintő, hanem jelent és jövőt is alkotni képes energia szabadul fel egy ilyen tevékenység során – utalt a kiállítás jelentőségére Pataki András.

Ünnepi beszédében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke megjegyezte, nem véletlen, hogy a Boldogasszony kiállítás-sorozatuk után Petőfi Sándort tűzték ki kulturális missziójuk zászlajára.

„Nincsenek véletlenek: a Boldogasszony kiállításunk Budapestről, a nemzet fővárosából indult, míg Petőfi a székely fővárosból kel most útra, mert én töretlenül hiszek abban, hogy újra azok leszünk, amik voltunk egykor: a székely főváros” - mondta Szász Jenő.

A Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítást, melyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a helyi Művelődési Ház szervezett, február 13-ig lehet megtekinteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?