banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Székelyudvarhely: súlyos kérdések adódtak, válaszokra vár az RMDSZ

A székelyudvarhelyi tanácsüléseken „folyton azt hangoztatja a városvezetés, hogy spórolni kell. Spórolni kell a város ünnepi díszkivilágításán, spórolni kell a szilveszteri tűzijátékkal, spórolni kell az iskolák fűtésén, spórolni kell az alintézmények működésén (két hét teljes bezárás). Látva a szűkös helyzetet, kíváncsiak lennénk, hogy kihez fordult segítségért a polgármester, milyen költségvetéskiegészítést igényelt, amennyiben igényelt egyáltalán, milyen megoldási stratégiája van a felmerült helyzetre?” – tette fel a kérdést a Maszolhoz eljuttatott közleményében az udvarhelyi RMDSZ-szervezete.

„A decemberi tanácshatározat-tervezeteket tekintve, az utolsó részleges negyedévi zárszámadásnál meglepődve tapasztaltuk, hogy a városvezetés el szeretné hitetni velünk, hogy a 2022-es évben nagyobb megvalósítást értek el, mint az előző évben, azonban ha az adott év tervezett beruházásait vesszük figyelembe, a számok már rögtön mást mutatnak. Ezek a számok csakis akkor relevánsak, ha az idénre tervezett beruházások költségeit az elvégzett beruházások költségeivel hasonlítjuk össze. Az egyik alma, a másik körte. Minden ellenkező esetben, ahogyan a jelen tervezetben is szerepel, az információk félrevezetőek és megtévesztőek” – idézi a közlemény Berde Zoltánt, a székelyudvarhelyi RMDSZ-frakció vezetőjét.

Fotók: székelyudvarhelyi RMDSZ

Mint írják, idén márciusban Székelyudvarhely egymillió lejt kapott Hargita Megye Tanácsától a terelőút tanulmányának aktualizálására, azonban utolsó iktatott levél óta, amelyet december 8-án jegyeztetett be a frakció a városházán, még nem kapott választ arra, hogy ebben a témában sikerült-e előre lépni. A város folyamatosan kap visszaosztásokból származó támogatásokat, „azonban az a tapasztalat, hogy nem gazdálkodnak jól a befolyt összegekkel, nem tudják azt felhasználni”, fogalmaz a helyi RMDSZ közleménye.

„2020-ban, amikor Gálfi Árpád és a Szabad Emberek Pártja kétharmados többséget szerzett a választáson, az ígéretekkel ellentétben egy jelentős adóemelést, »közteherviselést« hajtottak végre, amelyet a pályázatok önrészének kifizetésére kértek. Az azóta is befolyó többletet sem sikerül megfelelően felhasználni, így minden évben az így keletkezett többlet értéktelenedik” – állapítja meg a helyi RMDSZ-szervezet városi frakciója.

Tudomásuk szerint a kormány tartalékalapjából költségvetés kiegészítésre kerül sor a napokban. Ezzel összefüggésben felteszik a kérdést: „A polgármester tárgyalt-e idén a város problémái kapcsán valakivel? Bízunk benne, hogy erre a kérdésre igen lesz a válasz, ugyanakkor sajnálattal vesszük tudomásul, hogy minket nem tájékoztat ezekben a témákban sem. Igényelt-e a visszaosztásból, ha igen, milyen projektekre kért költségvetés kiegészítést?” – fogalmazta meg kérdéseit az RMDSZ frakciója.

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy tudomása szerint Székelyudvarhely nem szerepel azon a listán, amelyen a kormánytartalékból visszaosztásra váró települések szerepelnek.

„Miért nincs rajta azon a listán Udvarhely? Vannak-e költségvetési hiányok Udvarhelyen? Ha nincsenek, akkor érthető, hogy nem igényelt pénzt a város, viszont ha hiány van, és nem tettünk le igénylést, az arra enged következtetni, hogy ezt a lehetőséget szándékosan mulasztotta el a városvezető. Vannak problémák, de sokkal könnyebb másra terhelni a felelősséget, mint tényleges megoldást keresni és elfogadni a tálcán felkínált lehetőségeket. Azt szeretnénk elkerülni, hogy a már-már bevett szokás szerint az RMDSZ-t hibáztassa mindenért is” – zárta közleményét a Székelyudvarhelyi RMDSZ frakciójának vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?