Szejkefürdő tündöklése, bukása és kalváriája

Vitától hangos és gyakran orrfacsaró bűztől szagos a Székelyudvarhelyhez közeli Szejkefürdő. Az egykor szebb napokat is megélt üdülőtelep közművesítése körüli végtelen herce-hurca a Mini Erdély Park ötletgazdájánál, Fazakas Szabolcsnál is betette az ajtót, aki közösségi oldalán jelentette be: ha nem javul a helyzet, odébb állnak.

Szejkefürdő egykor Székelyudvarhely szabadidő-központjának és üdülőtelepének, majd az udvarhelyiek kedvenc piknikezőhelyének számított. Gyógyvizét 1766 óta ismerik, ivókúrára alkalmas petróleumos borvizét, kénes melegfürdőjét, mofettáját, gyógyiszapját messzi földön ismerték. Itt található Orbán Balázs sírja, az odavezető úton elhelyezett székely kapuk sora, a szabadtéri kapumúzeum. Színpada hosszú éveken át biztosított helyszínt a Székelyföldi Rockmaratonnak, évtizedeken át a Szejke-folklórfesztiválnak, illetve a városi majálisnak, bő két évtizede az unitáriusok is itt tartják éves találkozójukat. Volt idő, amikor strand, étterem, sátorhelyek, kemping és üdülőházak, kiadó házak várták a kikapcsolódásra vágyókat, mára mindezekből nem sok maradt.

A nehézségek ellenére folyamatosan fejlesztették a parkot | Fotó: Facebook/Mini Erdély Park

Pedig a mindenkori városvezetés időnként vetett egy-egy pillantást az üdülőtelepre, Szász Jenő polgármestersége idején épült meg a borvízmúzeum, Bunta Levente befedette a szabadtéri színpadot, polgármestersége alatt a Borvizek útja fejlesztési program keretében megszépült a hely, sétányokat alakítottak ki, megújult a forrásház és korábban bezárt mofetta épülete. 2011-ben épült meg a Szejkét a várossal összekötő, nem túl hosszú, de mindenképpen Székelyudvarhely első és mindmáig egyetlen kerékpárútja.

Lejtmenetben

Nem sokkal 2016-os megválasztását követően Gálfi Árpád polgármester öt meghatározó fejlesztési tervről számolt be, a terelőút, a városközpont teljes felújítása, a Székely Támadt-vár rehabilitációja, városi fedett uszoda és sportbázis építése mellett a szejkefürdői gyógyfürdő-komplexum létesítését is a prioritások közé sorolta. Szejkefürdő esetében kezdetben „több jelentős előrelépésről” tettek említést, de ezt követően minden holtvágányra került.

„Szejkét egy olyan központtá kell kialakítani, amelyre minden székelyudvarhelyi, székelyföldi ember fel tud nézni” - mondta 2017 augusztusában Gálfi Árpád, örömmel újságolva, hogy nemsokára elkezdhetik a fürdőtelep ivó-, és a szennyvízhálózatának kiépítését. Egy héttel később a szejkefürdői strand, a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzését követően bezárta kapuit. Mivel az udvarhelyi polgármesteri hivatalnak – mint közölték – nem állt módjában elvégeztetni azokat a javításokat, amelyeket a hatóság a további működés feltételéül szabott, a strandra lakat került, a létesítmény sorsa azóta az enyészet felé fordult.

Fotó: Facebook/Mini Erdély Park

A terület víz- és szennyvízhálózata 2018 végére készült el, ám azóta sem adták használatba. Gálfi Árpád polgármesternek ugyanis aggályai merültek fel a beruházás törvényességével kapcsolatosan, ezzel elkezdődött Szejkefürdő kalváriája, és folytatódott az elvégzett munkálatok átvételezésének megtagadásával, a polgármester által kezdeményezett bűnügyi eljárással, a kivitelező vállalat perbehívásával, a városháza beruházási osztálya vezetőjének menesztésével, perbe hívásával, pozíciójába való visszaállításával… A lista meglehetősen hosszú, de összességében egyet jelentett a szejkefürdői fejlesztések ellehetetlenítésével.

Kisebb előrelépések ugyan voltak, kiépült az Orbán Balázs sírjához vezető sétány, megújultak az ottani muzeális székely kapuk, de úgy tűnt, mintha az udvarhelyi városvezetés szándékosan kerülné az egykori üdülőtelepet: a szejkefürdői majálist koncepcióváltásra hivatkozva bevitték a városba, a több mint fél évszázadra visszatekintő Nemzetközi Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált pedig ismeretlen okokból idén meg sem rendezték.

Fény a sötétségben

Fazakas Szabolcs ötletgazda eredetileg már 2018 végén szerette volna megnyitni a Mini Erdély Parkot, ám erre csak 2020 augusztusában kerülhetett sor, működő ivó- és szennyvízhálózat nélkül. Ennek ellenére az ötletgazda nem állt le, a park folyamatos bővítése, fejlesztése mellett megnyitotta az Orbán Balázs Látogatóközpontot, vendégházakat nyitott meg és továbbiak megnyitását tervezi, készül a Lego-Atelier múzeum és egy óriás Bogár-park is, bár ezek elindításához nélkülözhetetlen a víz és szennyvíz.

Fazakas Szabolcs és Orbán Balázs hologramja. Szebb időkre várnak | A szerző felvétele

„Velünk tovább ne b...akodjanak!” – fakadt ki pénteken közösségi oldalán a turisták százezreit Udvarhelyre csalogató legendáriumos ötletgazda, miután Székelyudvarhely önkormányzati testületének legutóbbi ülésén kiderült, hogy a három éve húzódó szejkefürdői ivó- és szennyvízhálózat beüzemelése újabb hónapokkal tolódik, és a legközelebbi dátum jövő év márciusa.

„A Mini Erdély Park nemcsak nekünk (50 alkalmazott), hanem a városnak, a helyi turizmusnak is komoly erkölcsi és anyagi profitot hozott. Amíg rajtunk röhög a vidék, addig mi a városunk hírnevét mentjük” – írta bejegyzésében Fazakas, aki belefáradt abba, hogy megmagyarázza a látogatóknak az ottani gyakori orrfacsaró bűzt, illetve szívesen mellőzné azokat a kellemetlen pillanatokat is, amikor a látogatóközpontban lévő turisták az illemhelyről érdeklődnek. Fazakas Szabolcs azzal zárta posztját, hogy amennyiben a városvezetés által megadott új határidő leteltével nem működik a szennyvízhálózat és a vízellátás, akkor odébb állnak.

„Politikai játszmák eszköze”

Alig néhány órával később, Gálfi Árpád polgármester szintén közösségi oldalán reagált Fazakas Szabolcs posztjára. A „pontos tájékoztatás érdekében” íródott állásfoglalásban a városvezető kihangsúlyozza, hogy megválasztása óta folyamatosan prioritást jelentett Szejkefürdő fejlesztése, ezért számos lépést tett „a 30 éves lemaradás pótlására”. A lépések felsorolása mellett a bonyodalmakért Gálfi jobbára a korábbi városvezetést hibáztatja: „A kivitelezés elkezdődött, de az elődjeimtől örökölt apparátus és a rossz eljárási szokások miatt azóta is kínlódunk a hibák kijavításán és a rendszer üzembe helyezésén.”

Hiányosságok miatt öt éve záratták be a strandot | A szerző felvétele

A Legendáriummal kapcsolatosan hosszasan sorolja, hogy mennyi mindenben segítette a Mini Erdély Park létrejöttét, ezzel szemben a Legendárium vezetői „folyamatosan kritizálják a városvezetést, sok esetben valótlanságokat terjesztenek”. Gálfi Árpád szerint az őt célba vevő rendszeres kritikák politikai megrendelésre készülnek, és úgy véli, ezúttal is erről van szó. „Sajnálom, hogy Szabolcs végül mégis engedett a politikai nyomásnak, és egy ilyen értéket létrehozó csapat a helyi politikai játszmák eszközévé vált” – fogalmazott a polgármester, akit saját bevallása szerint „ledöbbentett” Fazakas Szabolcs nyilatkozata.

A történtek ellenére Gálfi ígéretet tett arra, hogy „még ha kissé más szájízzel is”, de a továbbiakban is mindenben segíteni fogja a legendáriumosokat, továbbá minden nap dolgozni fog azon (is), hogy használatba tudják venni és adni a szejkei víz- és csatorna hálózatot.

Az udvarhelyi polgármester mindig is fontosnak tartotta a közösségi médiából érkező reakciókat, korábban internetes szavazás igénybevételével kívánta eldönteni, hogy a polgári pártból történt menesztése után induljon-e független polgármesterként, avagy fogadja-e Udvarhelyen anyaországi ellenzék miniszterelnök-jelöltjét Márki-Zay Pétert. Úgy tűnik azonban, hogy az internetes lájkokat korábban százával gyűjtögető Gálfi legutóbbi megnyilvánulása már nem aratott osztatlan sikert, a reakciókból ítélve a legtöbben Fazakas Szabolcsnak adnak igazat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?