FRISSÍTVE – Nem mond le Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester

FRISSÍTVE: Nem kíván eleget tenni volt csapata felkérésének, és nem mond le tisztségéről Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, aki hihetetlennek tartja, hogy épp most, „a tervezett projektek megvalósításának küszöbén” kérik ezt tőle. A városvezető úgy véli, hogy „a Gálfi-ellenes propaganda” iparrá nőtte ki magát” Udvarhelyen, amelynek megrendelői is vannak, sőt finanszírozója is. Az udvarhelyi városvezető közleményben reagált az elmúlt napok eseményeire.

Hétfő reggel közleményben reagált Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere az elmúlt napok fejleményeire, köztük a Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser múlt héten bejelentett lemondására is.

„Nem gondolom, hogy jó döntés sem a politikai pozícióról, sem pedig a hivatali vezetői pozícióról való lemondás vagy távozás, nem gondolom, hogy jó döntés a meghátrálás félúton, de tudomásul vettem és tiszteletben tartom mindenkinek a döntését” – írta közleményében Gálfi.

Gálfi Árpád | Fotó: udvarhely.ro

Két munkatársának a lemondását azzal magyarázta, hogy „a motivációk eltérőek” voltak. A polgármester úgy látja, hadjárat folytatódik ellene, „lassan iparrá kezdi kinőni magát Székelyudvarhelyen a Gálfi-ellenes propaganda”, amelynek „bizonyára megrendelői is vannak, sőt finanszírozója is van”, azonban a városvezető szerint még nem jött el az ideje annak, hogy részletekbe bocsátkozzon. Megjegyezte: az döbbentette meg a leginkább, hogy éppen azok a leghangosabb kritikusai, akiknek lehetőségük lett volna tenni a városért, akiknek fel volt ajánlva több fontos pozícióra való vizsgázás lehetősége.

„De nem vállaltak felelősséget, nem akartak tenni a városért, hanem inkább választották a könnyebb utat, amelyhez elegendő az is, ha kényelmesen üldögélve megtölthetik a közösségi oldalakat, vagy az újságokat rólam szóló rémhírekkel, és kényelmesen üldögélve mindenben hibát találhatnak, amit teszek, vagy amit tettem eddig” – fogalmazott a városvezető, aki számára hihetetlen, hogy „valakiknek” sikerült olyan mértékben éket verni a polgármestert támogató Szabad Emberek Pártja (POL) frakciójának tagjai közé, hogy már a lemondását követelik, sőt lemondásukat a polgármester lemondásától teszik függővé.

„Az én megítélésem szerint, aki cserben hagyja a választóit, aki félúton feladja, aki meg akar hátrálni, aki meg akar futamodni, az megteheti, de több mint gyanús nekem, hogy egy egykor egységes csapat arra kér, hogy mondjunk le közösen, de ha én véletlenül nem mondok le, akkor ők sem…” – áll a közleményben.

Gálfi Árpád komolytalan elgondolásnak tartja, hogy egy polgármester épp akkor mondjon le, amikor „a tervezett projektek megvalósításának küszöbére” lépett. „Kinek lehet érdeke az, hogy amit eddig az előkészületeknél hat év alatt elértünk, most a befejezés előtt eldobjuk? Ez Székelyudvarhely érdeke?” – tette fel a költői kérdés az udvarhelyi elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A polgármesteri hivatal apparátusából, sok esetben vezető pozícióból távozó kollégákkal kapcsolatosan Gálfi Árpád megjegyezte: „Úgy érzem, hogy egyetlen munkatársamnak sem akadályoztam a munkáját (…) és ha a számonkérés, vagy a tájékoztatás igénye akadályozásnak nevezendő Székelyudvarhelyen, akkor azt vállalom. Mert általában olyankor kezdődtek a sértődések, a lemondási szándékok, amikor szóvá tettem, hogy valaki nem ütemterv szerint halad a munkájával.” Gálfi szerint a számonkérés senkit nem jogosít fel arra, hogy azt vallja, hogy nem lehet vele együtt dolgozni.

Az udvarhelyi polgármester hangsúlyozta, hogy négy évre kérte a városlakók bizalmát, ezért nem hátrál meg. „Folytatom a munkát! Majd a mandátum végén ki lehet értékelni, hogy mennyi valósult meg abból, amire vállalkoztam. Akkor is folytatom a munkát, ha külsős segítséget kell bevonjak a megvalósításokra (a pályázati projektek közbeszerzése és menedzsmentje területein), mert erre vállalkoztam, ehhez tartom magam” – közölte a városvezető, aki azonban nem tért ki arra, hogy miként látja jövőbeli együttműködését az önkormányzati testülettel.

Idén márciusban még azt nyilatkozta, hogy a problémák megoldásában számít a testületi többség segítségére. „A város érdekében csak úgy lehet eredményesen dolgozni, ha a nyilvánosság számára is világos, hogy a polgármester vezette hivatal nehézségeinek megoldásában a testületi többség is megértést tanúsít” – nyilatkozta Gálfi két hónappal ezelőtt.

Azonban a múlt héten az udvarhelyi önkormányzati képviselőtestület POL-frakciójának tagjai úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a polgármester nem mond le, a testület „19 ellenzéki képviselővel fog működni”. Kérdéses még az alpolgármester kiléte is; a POL jelezte, hogy nem jelöl senkit a tisztségre, a RMDSZ városi szervezetének álláspontja pedig az, hogy „ez nem az ő feladatuk”.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?