Kínos diplomáciai malőrbe keveredett Gálfi Árpád

Közösségi oldalán kért tanácsot kedden Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, hogy fogadja-e hivatalosan Márki-Zay Pétert, a magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A bejegyzésre Magyarországon is reagáltak.

Szokatlan módot választott egy diplomáciai kérdés megválaszolására Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, a Facebookon kérdezte meg az általa vezetett város lakóit, hogy fogadja-e hivatalosan Márki-Zay Pétert, a magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

Az udvarhelyi városvezető egy keddi bejegyzésében számolt be arról, hogy előző nap levelet kapott Márki-Zay Péter stábjától, melyben tájékoztatták, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester egy kisebb erdélyi körútra indul és vele is szeretne találkozni. Gálfi hangsúlyozta, hogy megvan a személyes véleménye az anyaországi ellenzéki „összefogásról” és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének”, és hogy személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában.

Fotó: Gálfi Árpád Facebook-oldala

 Mivel azonban úgy érezte, hogy nem a saját meggyőződését kell képviselnie és nem a magánvéleménye szerint kell cselekedjen, a következő kérdéssel fordult az udvarhelyiekhez: „Fogadjam-e Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, a jelenlegi Magyar Kormány ellenzékének miniszterelnök-jelöltjét városunk Polgármesteri Hivatalában, vagy inkább maradjunk ki az ilyenszerű kampánylátogatások vendéglátóinak listájáról? Igen vagy nem”.

A kérdésre néhány óra alatt ezernél is többen válaszoltak, elsöprő többségben mondtak határozott nemet az anyaországi vendég fogadására. Bár akadt néhány józanabb hozzászóló is, aki a diplomáciai protokollra hivatkozva a vendég fogadását támogatta.

Anyaországi visszhang

„A polgármester tanácsadói politikai találkozók ügyében: a kommentelők” – írta a magyarországi Telex, amely Márki-Zay Péternél érdeklődött az erdélyi túrával kapcsolatban. Kiderült, a körutat a hódmezővásárhelyi önkormányzat szervezi, és főként testvérvárosi látogatások vannak benne.

A Telex megtudta, hogy a testvértelepülésektől pozitívak a visszajelzések, de a többi településről Márki-Zay Péterék eddig nem igazán kaptak biztató válaszokat. „A székelyudvarhelyi polgármesternek pedig nagyon köszönik, hogy felhívta a figyelmet posztjában erre a körútra, mert így akár több emberhez is eljuthatnak. Példaként említették, hogy Kolozsvárról éppen a posztot látva kaptak megkeresést: a Planetarium Café szívesen szervezne Márki-Zay Péternek találkozót helyi fiatalokkal” – írta a Telex.

Gálfi Árpád posztját még kedd este törölték, ám ezt követően a közösségi médiában (a polgármester közösségi oldalán is) többen is kritizálták Gálfi Árpád modortalanságát, diplomáciai érzéketlenségét, de főleg azt, hogy választott városvezetőként Facebook-kommentelők véleménye alapján szeretett volna dönteni egy politikai találkozó ügyében.

Márki-Zay Péter politikai sodródásáról és az őt támogatók, illetve szövetségeseik magyarellenes megnyilvánulásairól közölt összesítést Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő a Mandineren. Mint a kedden megjelent cikkében írja: „Egy magát nemzetinek tartó jobboldali ember sosem árulna egy gyékényen azokkal, akik 2004. december 5-én megtagadták a nemzet határon túli létformára kényszerített részét, akik a lehető legaljasabb szociális demagógiával uszítottak magyart a magyar ellen.”

„A magát demokratának prezentáló Márki-Zay úton-útfélen arra a Székelyek Világszövetsége nevű szerveztere hivatkozik, mint szövetségesére a nemzeti kérdésekben, amelyik finoman fogalmazva kétes háttérrel rendelkezik” – olvasható a politikus írásában. Zsigmond Barna Pál emlékeztet, „olyan akciók fűződnek a vásárhelyi polgármester szövetségesének nevéhez, mint a székelyek önálló nemzetiségként való elismerésére irányuló népszavazási kezdeményezés, de időről időre Romániában is zavart keltenek amikor népszámlálások időszakában indítványozzák, hogy önálló nemzetiségként ismerjék el a székelyeket. Ez egy régi szekus trükk, ami Nicolae Iorga román nacionalista történész és politikus azon „megállapításán” nyugszik, hogy a székelyek tulajdonképpen elmagyarosított románok és amivel Cseausescu után mindegyik nacionalista, magyargyűlölő román szervezet próbálkozott”.

Hozzáteszi: „A szervezet alelnöke az a Csibi Barna, aki nyilvánosan elégetett egy Avram Iancut jelképező bábut, és egy plakátot helyezett ki Csíkszeredában, az alábbi szöveggel: ’Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!’ Ez a csoportosulás a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szövetségese, hivatkozási alapja nemzetpolitikai kérdésekben.”

 

Kapcsolódók

Kimaradt?