Papírhangok az Új Kriterion Galériában

A csíkszeredai Új Kriterion Galériában megrendezésre kerülő kiállítás Chilf Mária elmúlt húsz évben készített műveiből mutat be egy válogatást, olyan témák és fogalmak köré rendezve a munkákat, mint az identitás, a trauma, az álmok és a valóság, az emberi test és a környezet, valamint a családi és a kollektív emlékezet. A tárlat szeptember 19. és november 30. között látogatható.

Chilf Mária műveinek jelentős része akvarell, vagy azt fotókivágással párosító eljárással készült, ami az alkotó számára nemcsak egy alkalmazott technika, hanem egy megértési folyamat különleges útja is: önmaga helyének megtalálása a világban a világ megértésére tett kísérletek sorával. Családi emlékei a huszadik századon átívelve, történelmi eseményekhez és kollektív ünnepekhez kapcsolódva érkeznek meg a jelenbe: keresztezik egymást, azokból indulnak ki, és oda térnek vissza. A talált (családi archívumból kikutatott) fotókat átrajzolja, kivágja, aztán szellemes és érzékeny kombinációkban helyezi az akvarellfelületre.

A kiállítás címe – Papírhangok – nemcsak a művek sérülékeny hordozójára, hanem azokra a próbálkozásokra is utal, amikor változatos szólamokban, és a suttogástól a harsonaszóig különböző hangerővel „szólalnak‟ meg ezek a munkák. Efemerek, illékonyak, megrendítőek, játékosak, és talán időnként szabálytalanok és esetlenek is. Chilf a technikából adódó eszköztár minden lehetőségét kihasználja, hogy érzékeny asszociációk formájában távolinak tűnő emlékeket, képeket, jelenségeket közelítsen egymáshoz. Ezek az asszociációk lehetőséget kínálnak arra is, hogy Chilf különböző „öröklött” családi szerepeket, választott vagy felkínált identitásokat teszteljen a papíron és a képzeletben. 

Chilf Mária 1966-ban Marosvásárhelyen született. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő- és Intermédia szakán tanult. 2019-ben DLA fokozatot szerzett. 2009 óta oktat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016- tól osztályvezető tanár, 2022-től egyetemi docens. Számos hazai és nemzetközi kiállítás mellett 2023-ban a Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézetében megrendezett A minták kötnek című retrospektív kiállítása elnyerte az AICA-díjat (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata). Művei számos hazai és külföldi magán- és közgyűjteményben találhatók, többek között a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeum-Fővárosi Képtárban, a Debreceni Déri Múzeumban és a németországi Frauenmuseumban, Bonnban. Magyarországon a VILTIN Galéria képviseli.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?