A botrány utóhatása: idén nem a Nemzeti Múzeumben lesz a World Press Photo kiállítás

A 2024-es World Press Photo kiállítást rendhagyó módon a Biodómban szervezik meg, miután tavaly botrány árnyékolta be a tárlatot.

Tavaly hatalmas botrány robbant ki a World Press Photo kiállítás körül: Csák János, az akkori kulturális és innovációs miniszter kitiltotta a kiskorúakat a világ egyik legjobb fotókiállításáról, mert az „sérti a magyarországi gyermekvédelmi törvényt”. Mindezt a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezte, Csák János kultúrminiszter pedig jóváhagyta, sőt számon is kérte a Nemzeti Múzeum főigazgatóján, L. Simon Lászlón, hogy miért engedte be a közintézménybe a tárlatot.

Forrás: World Press Photo 2023

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János kulturális minisztertől a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt. A tárlaton – mint a képviselő írta - a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, illetve a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A Nemzeti Múzeum akkori főigazgatója, L. Simon László nem tett eleget a felszólításnak, mert – mint akkor fogalmazott – a közgyűjtemény alkalmazottainak nem áll jogában a látogatók korának megállapítása, sőt, meg is köszönte a kiállítást övező nagy visszhangot, mert ennek köszönhetően sokkal többen lettek kíváncsiak a képekre. Nem sokkal később menesztették pozíciójából.

Ezek után persze kérdéses volt, hogy milyen helyszín adhat otthont a 2024-es kiállításnak – erre adott választ kedd reggel Karácsony Gergely Facebook-posztja:

Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak, ami ezúttal szeptember 20. és október 27. között lesz látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?