Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A szentegyházi származású Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte a pályázatot, amelyet L. Simon László távozása után a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára írtak ki.

Demeter Szilárd került a Nemzeti Múzeum élére – hozta nyilvánosságra az Index. A lap értesülései szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén jelentette be, hogy L. Simon László távozása után Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte a pályázatot, amelyet a Nemzeti Múzeum vezetői posztjára írtak ki.

Forrás: PIM.hu

Ahogy azt korábban megírtuk, L. Simon Lászlót tavaly novemberben azonnali hatállyal elbocsátották a World Press Photo kiállítás körül kialakult botrány miatt, a tiltás ellenére ugyanis továbbra is látogathatták kiskorúak a tárlatot. Januárban írták ki a pályázatot a főigazgatói tisztség betöltésére, a megadott határidőig pedig tíz pályázat érkezett be. A pályázók nevét akkor nem hozták nyilvánosságra, de az Index szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának lehetséges indulása mögött egyfajta múzeumi integráció terve húzódhatott meg.

A lap szerint nem teljesen nyilvánvaló, hogy Demeter Szilárd miket vonna össze, de a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját 2024. február 1-jével nevezte ki újabb öt évre Csák János kulturális és innovációs miniszter, a PIM vezetői székét tehát biztosan nem hagyja el. A két múzeum – a nemzeti és az irodalmi – térbeli összekapcsolásáról ráadásul már korábban is szó esett: a PIM és a Károlyi-kert összenyitását követően a Károlyi-palotától nem messze található Nemzeti Múzeum nem olyan rég szintén felújított kertje is összekapcsolódhat valamilyen módon – írja az Index.

Demeter Szilárd sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a kinevezése hírét. Úgy tudni, hogy a döntést az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelentik be, amelynek az adását délután veszik fel a Nemzeti Múzeumban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?