Meztelenül is látogatható egy múzeumi kiállítás

A marseille-i Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma (Mucem) legújabb, december 9-ig tartó kiállításán a látogatók meztelenül fedezhetik fel a nudizmushoz való viszonyukat – feltéve, hogy legalább cipőt hordanak.

Eric Stefanut, a francia FFN nudista szervezet képviselője szerint nincs kifogás a mezítlábasság ellen, de a múzeum parkettáját meg kell védeni legalább egy lábbelivel, hogy elkerüljék a „szálkásodást”.A kiállítás plakátja | Fotó: Facebook/Mucem

A Naturista Paradicsomok kiállítás meztelen látogatását a Francia Naturista Szövetséggel partnerségben havonta egy este rendezik meg, amikor a múzeum általában zárva tart. „Ezért a résztvevő látogatók naturisták és meztelenek” – közölte a múzeum.

A kiállítás 600 fotót, filmet, magazint, festményt, szobrot és egyéb műalkotást mutat be nudista közösségektől, valamint franciaországi és svájci köz- és magángyűjteményekből, írja a 444.hu.

„Franciaország a világ vezető turisztikai célpontja a nudistáknak: a mérsékelt éghajlata és a három tenger jelenléte megkönnyítette a közösségek létrejöttét, amiknek – Svájc kivételével – nincs sok párjuk Európában, ahol a naturizmust szabadabban, a kialakult közösségeken kívül gyakorolják” – közölte a múzeum.

„Napjainkban a természetben való meztelenkedés iránti új őrület van kialakulóban, ami együtt jár az egészséges, vegetáriánus étrendre való törekvéssel és a természetes terápiák, a meditáció és a jóga alkalmazásával a szabadban. Ezek az életmódok és a testünket terhelő diktátumok elutasítása mind kulcsot jelentenek a tegnapi és a mai nudizmus kérdéseinek megértéséhez” – írták.

Bruno Saurez, a marseille-i naturista egyesület vezetője elmondta a látogatóknak, hogy a mozgalom Svájcban és Németországban alakult ki a 19. században. Franciaország első naturista csoportja 1930-ban alakult a délkeleti Provence régióban, majd az egész országban elterjedt, és Marseille a mediterrán éghajlata miatt számos elkötelezett naturista központtal büszkélkedhet. Arra a kérdésre, hogy a látogatóknak kötelező-e meztelenül megjelenniük a havi egyszeri nudista kiállításon, a Mucem szóvivője azt mondta, „logikus”, hogy a látogatóknak valamilyen mértékben le kell vetkőzniük. „Bárki, aki teljesen felöltözve akar látogatást tenni ezekben az órákban, kissé furcsának tűnhet” – mondták.

Kapcsolódók

Kimaradt?