Öröm nyomtatásban látni a versed – az „Írd Meg Magad!” középiskolás díjazottjait kérdeztük

Hét Romániai magyarlakta településről 40 vers érkezett a magyar költészet napja alkalmából meghirdetett „Írd meg magad!” versenyre. Bár a kiírás középiskolás diákoknak szólt, két hatodik osztályos tanuló is dicséretben részesült.

Verspályázatot hirdetett „Írd meg magad!” címmel a magyar költészet napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Látó szépirodalmi folyóirat középiskolások számára. A kiírás alapján a pályázóknak két verset kellett beküldenie: egy kötött (Önarckép), és egy szabadon választott témájú költeményt. A beérkező 40 pályázó összesen 80 verséből két válogatás készült – olvasható a társulat bejegyzésében. Mint írják, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Kolozsvárról, Székelyudvarhelyről, Zilahról, valamint Barótról érkezek szövegek.

Hét tagú zsűri bírálta el a beérkező versenyműveket: Vida Gábor író, Markó Béla költő, Demény Péter író, költő, Keresztes Attila művészeti igazgató, valamint Tompa Klára, Simon Boglárka Katalin és Henn János színész. A zsűri javaslatára a Tompa Miklós Társulat színészeinek tolmácsolásában néhány kiemelt versenyző alkotásai videó formájában is elhangzanak, a versvideók a pályázat Facebook-oldalán tekinthetők meg.

Egészen fiatalok a kiválasztottak között

A zsűri külön dicséretben részesítette a következő pályázókat: Biró Sárát, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum 12. osztályos diákját, Balla Esztert, a zilahi Szilvánia Főgimnázium 11. osztályos diákját, Csorvási Noémit, marosvásárhelyi a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 11. osztályos diákját, Szentes Barbara Beatrixot, a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum 9. osztályos diákját, illetve Szász Norbertet, a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum 11. osztályos diákját.

A dicséretben részesülő szerzők közül a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztői Biró Sára, Balla Eszter és Csorvási Noémi egy-egy versét válogatták közlésre – olvasható a színház közleményében.

Külön gratulációban részesítették a verseny legfiatalabb pályázóit, Zsidó Emese Tímeát, a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu Általános Iskola 6. osztályos diákját, valamint Mihálydeák Saroltát, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum 6. osztályos diákját.

A zsűri döntése alapján a következő pályázók verseit mondták videóra a társulat színészei: Balázs Hanna, Balla Eszter, Bálint Izabella, Biró Sára, Bodor Blanka, Csorvási Noémi, Dimény Patrícia, Dósa Dorottya, Ferenczi Katalin, Görög – Czintos Orsolya, Kacsó – Fenyves Adél, Kovács Izabella, Lázár Kata, Mihálydeák Sarolta, Mózes Zsuzsa, Novák Renáta, Palkó Hanna, Pácsi Árpád, Simon Bálint, Szász Norbert, Szentes Barbara Beatrix, Takács Edina, Vaida Kinga, Zsidó Emese Tímea.

Miért írnak, hol közölnek a díjazott pályakezdők?

Megkeresésünkre Biró Sára elmondta, hogy az írást nem egy konkrét szándékkal, szándékként határolja körül. Ami valaki számára hobbi, belső korlátok és érzelmek kifejezése vagy egy trauma feldolgozása, az számára mindez egyszerre. „Mindig is nagyon ösztönösen jött, és annyira a részem, hogy nem érzem szükségét annak, hogy indokokat keressek a miértjére” –nyilatkozta a végzős diák. Nem először jelenik meg verse, mégis nagyon örül, mint minden publikációnak, „mindig másként”, fogalmazott. A fiatal művésznek jelentek már meg versei a Műút portálon, a KULTer.hu-n, a SzifOnline-on, a Nincs Folyóiratban, illetve 2021 januárjában a Látóban is, így Sára már a második publikációját jegyezheti a marosvásárhelyi szépirodalmi folyóiratban.

„Bár nem tudom azt mondani, hogy elégedett vagyok ezzel a két versemmel, utólag kicsit meg is bántam, hogy ezekkel jelentkeztem” – vallotta be az Írd meg magad versenyre küldött pályaműveit illetően, hozzátéve: nem gondolta volna, hogy leközlik a szövegeit, megtiszteltetésnek érzi. „Számomra az is külön örömöt okoz, ha nyomtatásban láthatom egy versem, mert eddig többnyire online portálokon publikáltam” – mondta Biró Sára, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzős diákja.

A szintén bolyais Csorvási Noémi arról, hogy mit jelent számára az írás, a következőképpen vélekedett: „Számomra az írás a gondolataim megszilárdulását jelenti. A fejemben úgy hömpölyögnek, mint egy sebes patak, de amit sikerül kiírnom magamból, azt sokkal tisztábban látom, legyen szó akár egy olyan gondolatról, ami teljesen független az életemtől.”

Noémi versét is közlik a Látóban, neki ez lesz az első publikációja nyomtatott lapban. A tizenegyedik osztályos diák azt is elmondta, hogy a középiskolásoknak hirdetett pályázatokon kívül nagyon nehéz publikációs lehetőséghez jutni kezdőként. „Ezekre mindig rengetegen jelentkeznek, amitől ez is nagyon versengőssé válik, de ez csak még édesebbé teszi a győzelmet” – fogalmazott a fiatal szerző.

Kapcsolódók

Kimaradt?