Örökségpontot nyitott Csíkszeredában a Néprajzi Múzeum

Első erdélyi kihelyezett irodáját nyitotta meg hétfőn a budapesti Néprajzi Múzeum a kezdeményezők megfogalmazása szerint azért, hogy kulturális küldetését a határon túli, magyarlakta területeken is beteljesítse.

A sajtó meghívott képviselőinek jelenlétében adták át hétfőn napközben a csíkszeredai Etnospot irodáját, amely a magyar Néprajzi Múzeum első kihelyezett erdélyi irodájaként fog működni a jövőben. Az átadó alkalmával köszöntőt mondott Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, valamint Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár.A szerző felvétele

„A meggyőződésem az, hogy a múzeumokra minden nemzet, így a magyarság is az egyik legféltettebb kincsét bízza, a múltját. A múltjának az értelmezését, azt a kincset, ami előző generációk fáradságos és küzdelmes életútjának köszönhetően megmaradt, azokat az értékeket, amik gyakorlatilag egy kincstárként felfogható múzeumban megőrzöttek. A legkorszerűbb tudományos feldolgozó és ismeretközlekedő eszközökkel a mi küldetésünk ezt a ránk bízott kincset fenntartani és továbbadni” – fogalmazott Kemecsi Lajos.

Hozzátette, ahhoz, hogy ezt a továbbadást a lehető legszínvonalasabban lehessen elvégezni, szükség van a csíkszeredaihoz hasonló örökségpontra.

„További aktualitást kölcsönöz ennek a mai megnyitónak az, hogy szeptemberben nyílik meg minden idők legnagyobb néprajzi múzeumi állandó kiállítása Budapesten. Ebben a kiállításban a székelyföldi tematika, az erdélyi kultúra hatalmas értéket képviselve jelenik meg” – emelte ki az intézményvezető. Kiemelte ugyanakkor, hogy Csíkszeredában nem Budapestről érkező tudásbázist közvetítenek, hanem kölcsönösségen alapuló együttműködést terveznek. A most átadott irodát követően a kezdeményezők feltett szándéka további örökségpontokat létrehozni hálózatként a magyar nyelvterületen, a Felvidéken és a Vajdaságban is – hangzott el.

„Csíkszereda kiemelt szakrális helyünk, kereszténységünk és magyarságunk kiemelt jelentőségű csomópontja. Szimbolikus értékkel bír, hogy a Néprajzi Múzeum hálózatépítésének első állomásaként itt nyílik meg a budapesti intézmény szakmai közösségi művelődési helyőrsége, a helyi kulturális életnek randevút adó missziós pontja” – mutatott rá köszöntőjében Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszönetet mondott a Néprajzi Múzeum vezetőségének az örökség pont létrehozásáért. Az elöljáró kiemelte, a helyszín, a város sétálóutcája az elmúlt két évben számos olyan magyar kulturális intézményrendszert képviselő intézménnyel bővült, amely azt szolgálja, hogy a sétáló övezet a tartalmas időtöltések, a jobb programok és a Petőfi szellemében a kultúra közvetítését is tudják vállalni.

Kapcsolódók

Kimaradt?