Több korosztályban bizonyított már, a felnőttek közt is sikereket érne el cselgáncsban a csíkszeredai Lajos Orsolya

Tavaly a Balkán-bajnokságon remekelt, idén az U23-as mezőnyben nyert országos versenyt a tizennyolc éves Lajos Orsolya. Bár nehézséget jelentettek számára a sérülések, idővel mindig felállt belőlük és újra formába lendült. A csíkszeredai sportoló hosszútávú célja, hogy a nemzetközi versenyeken is még jobb eredményeket tudjon elérni, de a közeljövőben az iskolára és az érettségire fókuszál.

Lajos Orsolya 2005-ben született Csíkszeredában. A korosztályos mezőnyben számos jó helyezést ért már el. A májusi, Izvorani-ban tartott U23-as országos bajnokságon győzni tudott, ezzel a küldöttség legjobb eredményét elérve.

Bár élete első edzésére nem emlékszik tisztán, utólag a szülei meséltek neki arról, hogyan is kezdődött számára kisgyerekként a cselgáncssport.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

„Hároméves koromban kezdtem a testvérem által, ő is judózott, vittük őt edzésre a szüleimmel, így én is elkezdtem a sportot” – idézte fel a kezdeteket a versenyző, természetesen innen időbe telt számára, hogy rájöjjön, hosszútávon szeretné űzni a sportot. Hozzátette: „amikor megnyertem az első országos érmemet, egy harmadik helyezést értem el, pontosan nem tudom hány éves lehettem, másodikos-harmadikos, és akkor azt gondoltam, ebből lehetne több is mint hobbi.”

„Kilencediktől volt inkább nehéz összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Viszont komolyabb nehézségeknek inkább a sérüléseket mondhatnám. Nagyon sok sérülés van a judóban, nekem is volt néhány, nem voltak olyan komolyak. Amikor kisebb voltam, nehéz volt feldolgozni, hogy nem tudtam edzeni” – tért ki a versenysporttal járó gyakori problémára a fiatal cselgáncsos.

Úgy érzi, sérülései után inkább mentálisan nehéz visszaállni a megszokott rendben, de végül mindig meg tudja oldani, idővel fel tud állni a kellemetlen helyzetekből.

„Jónak látom a judo helyzetét Csíkszeredában, nagyon sok gyerek van a kisebbeknél, mi nagyobbak kevesebben vagyunk, de szerintem jó a felkészülés, az edzők és a közösség is” – értékelte elégedetten a sportág helyi helyzetét

Tavaly az U21-es Balkán-bajnokságon tudott érmet szerezni, hiszen a cselgáncsversenyek szabályai szerint sajátjánál eggyel nagyobb korosztályban is elindulhat. Nem érzi úgy, hogy az ifjúsági kategóriák között óriási lenne a szintkülönbség.

A nemzetközi versenyeket tekintve nem a Balkán-bajnokság volt az első jelentős versenysorozata korábban, elég sok Európa-kupán vett részt, a legtöbbön hetedik helyezést tudott elérni. Berlinben és Teplicében is ezzel az eredménnyel zárt, a balkánin viszont második lett, ami nemzetközi szinten a legjobb szereplése, csapatban pedig győzni tudtak.

A nemzetközi és a hazai versenyeket összehasonlítva elmondta, természetesen nehézségben van különbség köztük, sokkal nehezebb külföldön helytállni, de itthon is jól fel lehet készülni az eseményekre.

„Voltam edzőtáborokban idén is, de mostanában nem tudtam menni, mert idén érettségizek és tanulnom kell rá” – tért ki tanulmányai fontosságára Lajos Orsolya, amelyek jelenleg prioritást élveznek az életében.

Hozzátette, a későbbiekben folytani fogja az edzésmunkát, hosszútávú céljai közé tartozik, hogy külföldi versenyeken is tudjon bizonyítani, Európa-bajnokságon és világbajnokságon egyaránt.

Versenyei mellett szüksége van olyan hobbikra, amelyek mellett ki tud kapcsolódni. Szeret a családjával időt tölteni, barátaival sétálni és zenét hallgatni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?