Új rekorddal lett erőemelő magyar bajnok az egykori csíkszeredai testépítő világbajnok

Országos rekorddal nyerte meg a magyar erőemelő bajnokságot Nagy Hunor, az egykori csíkszeredai testépítő világbajnok. A testépítő versenyektől 2015-ben visszavonuló sportember a véletlennek köszönhetően csöppent bele az erőemelő versenyek világába, és természetesen ott is a lehető legjobbat szeretné nyújtani.

A közelmúltban lezajlott magyar erőemelő bajnokságról aranyéremmel tért haza a +120 kilogrammos kategóriában a csíkszeredai Nagy Hunor. Az egykori testépítő világbajnok a Maszol érdeklődésére számolt be sikeréről és az odáig vezető útról.

Fotók: Nagy Hunor személyes archívuma

„Magyar bajnok lettem és még egy országos rekordot is beállítottam. Szerintem hatalmas dolog erdélyiként ezt elérni” – szögezte le beszélgetésünk kezdetén Nagy Hunor, aki 2010-ben junior világbajnok, 2014-ben pedig felnőtt nehézsúlyú bronzérmes lett testépítésben. 2015-ös visszavonulását követően edzésben maradt, ugyanakkor tréningeket, illetve felkészítőket tartott versenyzők és edzők számára is

„A koronavírus-járvány időszakában volt egy fiatal kolléga, ma már jó barátom, aki el akart menni egy erőemelő versenyre, mivel ő is sokat segített a teremben, elkísértem. Nézőként nagyon unalmas volt végignézni a versenyt, így kitaláltam, hogy a legközelebbi versenyére úgy kísérem el, hogy én is elindulok guggolásban.  Aztán egy laza nyári felkészüléssel, úgy, hogy azelőtt már évekig nem edzettem nagy súlyokkal, sikerült 270 kilogrammal guggolni” – számolt be az erőemelő karrier kezdetéről Hunor. Mint fogalmazott, ezt követően „elkapta a gépszíj” és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 300 kilogrammot tudjon teljesíteni egy versenyen.

„A következő évre többet készültem és a teljes erőemelő versenyt végigcsináltam, ami guggolásból, fekvenyomásból, és felhúzásból áll. Minden gyakorlat esetében három próbálkozása van a versenyzőnek és a legnagyobb sikeres gyakorlatok kilogrammjait adják össze, ebből lesz az úgynevezett totál és az nyeri a versenyt, akinek a totálja nagyobb” – osztotta meg.

Az elmúlt évben elindult a hivatalos magyar erőemelő bajnokságon, ami a legerősebb magyarországi versenynek számít a sportágban, nagyszámú és jól felkészült indulókkal. A második helyen végzett a 120 kilogrammos kategóriában, de mint fogalmazott: „fényévekre” volt lemaradva az első helyezettől.

„Tudni kell, hogy nagyon sok kategóriának több éve uralkodó, „legyőzhetetlen” bajnoka van, ezért is nagyon nehéz megnyerni egy magyar bajnoki címet. Idénre kategóriát váltottam, és a legnagyobb, +120kilos súlycsoportban indultam, itt tűnt a legelérhetőbbnek egy esetleges első hely. Persze, a felszedett plusz kilókkal és az egy évnyi készülés egy magyar származású, külföldön élő prof edzővel sok plusz kilót adott hozzá a totálomhoz is” – mondta el Nagy Hunor.

A tavalyi év végén az edzéseken teljesíteni tudta az álomnak és mérföldkőnek számító 300 kilogrammos guggolást, valamint a 200 kilós fekvenyomás is.

„Felvillant a lehetőség, hogy meg tudnám dönteni a három éve fennálló, 315 kilós guggolás magyar rekordját.  Amihez, persze, gondoltam, hogy lesz hozzászólni valója a rekord tartójának is, akivel meg kellet küzdeni az első helyért. Aztán eljött a verseny napja. Budapest, láng sportcsarnok, április 6-a” – idézte fel a versenyző.

A guggolásnál a három lehetőségből az elsőt, mint mindenki, biztonsági, könnyű gyakorlatra használta fel, ami Hunor esetében 305 kilogramm volt. Ezután bekérte és sikeresen teljesítette a 325 kilogrammot, ami 10 kilóval több volt, mint az aktuális rekord!

„A rekordot addig tartó ellenfél nem hagyta magát és rá kért öt kilogrammot, de nem tudott felállni a 330 kilogrammos súllyal. Ezután nekem volt még egy guggolásom és megpróbáltam 340-re növelni a rekordot, de azon a napon ez nem jött össze. Vezettem a versenyt 25 kilóval. Aztán mindketten 200 kilót nyomtunk fekve és így még mindig előnyben voltam. A felhúzásban 290 kilót tudtam teljesíteni a második fogásra, a harmadik 300 kilogrammal nem sikerült. De itt már akkora előnnyel vezettem, hogy az ellenfél ki sem jött a harmadik felhúzásra, hogy megpróbáljon utolérni. Így sikerült két hatalmas dolgot elérni, egy nap alatt. Magyar guggolás-rekord, amit remélem, legközelebb újra én fogok fennebb tornázni és egy magyar bajnoki cím. Pár évvel ezelőtt hihetetlennek és lehetetlennek tűnt a sportváltás ilyen fiatal ellenfelekkel, és egy ilyen mezőnyben, ahol nagyon ki van alakulva a ranglétra,” – számolt be lelkesen Hunor.

Az erőemelésről:
Nem olimpiai sportág, ám nagy múlttal és hagyománnyal rendelkezik. Ötven éve rendeznek világ- és Európa-bajnokságokat, manapság pedig valósággal a reneszánszát éli. Mint Nagy Hunor megosztotta: Csíkszeredában is több fiatal űzi az edzőteremben, második éve pedig a Power Huni Gym, Csíkszereda polgármesteri hivatala támogatásával versenyt szervez a főtéren a városnapok alkalmával.

A jövőben erőemelő-terveivel kapcsolatosan Nagy Hunor elmondta: egyelőre szeretné kipihenni magát. „Sok időt lógtam a munkából a felkészülés miatt, szóval most pótlom be az elhalasztott üzleti tennivalókat is” – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy úgy érzi, ekkora testsúllyal nem szeretne tovább élni, úgyhogy valószínűleg egy kisebb kategóriában folytatja majd a versenyzést.

„Ha idén még lesz érdekes, színvonalas magyar verseny, akkor október-december környékén meg megméretem magam. Jövőben kihagynám a magyar versenyeket, hogy elindulhassak a román országos bajnokságon és ott is beállítsak egy jó kis rekordot” – tekintett a jövőbe a magyar bajnok, rekorder erőemelő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?