Párosban ifi Európa-bajnok lett, a román csapat legjobbjaként tért haza Helsinkiből a csíkszeredai Balázs-Bécsi Máté (INTERJÚ)

Élete teljesítményét nyújtotta a finnországi ifjúsági bowling Eb-n a csíkszeredai Balázs-Bécsi Máté. Konstancai csapattársával szerzett aranyérme mellett egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Játéka mellett az elmúlt években román nyelvtudása is fejlődött, így már nem okoz neki problémát a társaival való kommunikáció.  Kiemelkedő szereplését követően további versenyek várnak rá idén. A román válogatott részvétele esetén a dél-koreai U21-es világbajnokságon is játszana.

Remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet az ifjúsági Európa-bajnokságon a tizenöt éves Balázs-Bécsi-Máté. A csíki bowlingozó megkérdezésünkre finnországi élményeiről, karrierjéről és további céljairól is mesélt.

Fotók: A sportoló személyes archívuma„Mivel ez volt a negyedik Európa-bajnokság, amelyen részt veszek, korábban is nagy volt a valószínűsége, hogy benne leszek a keretben. Azután bizonyosodott be, hogy 2023-ban megnyertem az országos bajnokságot” – mondta el a versenyen való részvételével kapcsolatban Balázs-Bécsi Máté. A fiatal sportoló úgy érzi, élete teljesítményét tudta nyújtani Helsinkiben. Komolyan vette a felkészülést és jó formában érkezett a finnországi kontinenstornára.

„Egyéniben be szerettem volna jutni az első négy közé a torna előtt, ez volt a cél. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog sikerülni. Már ismertem az ellenfelemet, mert játszottunk három hete Dániában. Tudtam, hogy erős és nehéz lesz megfogni, de ellene is jól játszottam. Nagyon boldog vagyok, hogy idáig is eljuthattam” –értékelte elégedetten teljesítményét. Párosban a bronzéremnél is több jött neki össze, a konstancai Mihai Alin Dragniával megnyerték a kategóriát. Balázs-Bécsi Máté a pályán kívül is jó viszonyban van csapattársával, párosban felnőtt szinten országos bajnoknak mondhatják magukat.

„Megvan köztünk az összhang. Szerencsére nem volt akkora gát, mint ezelőtti években, mert fejlődött a romántudásom. Korábban nehézségeim adódtak azzal, hogy megértessem magamat. Mostanra összekovácsolódott a csapat, és jó a hangulat” –tért ki társaival való kapcsolatára a csíki sportoló. Már nemzetközi szinten is indult felnőtt kategóriájú versenyeken, San Marinoban és Pozsonyban is. Szerinte egyértelműen látszik a különbség az európai és a hazai mezőny között, ami a versenytársak erősségét illeti.

A helsinki-i Európa-bajnokságon jó összeredményei által bejutott a torna legjobbjainak szervezett Masters versenyre, amelyet a zárónapon tartottak. Balázs-Bécsi Máté végül hatodik helyen zárt abban a kategóriában, a román küldöttség legjobbja lett a kontinenstornán. „Az utolsó hivatalos csapatversenynap előtt a harmadik helyen álltam. Akkor a hely megtartása volt a cél, viszont mielőtt elindultam otthonról, azt akartam, hogy helyezéstől függetlenül benne legyek a Mastersban. Több mint boldog vagyok ezzel a hatodik hellyel” – tette hozzá az elmondottakhoz a sportoló, aki a torna végére már fáradtabbnak is érezte magát.

Úgy érzi, a csapatverseny azért ment rosszabbul, mert minden dobás előtt változik a pálya és nagyon nehéz alkalmazkodni a körülményekhez. Mivel egyszerre négy játékos van egy-egy pályán, sokkal többet kell várni ilyenkor a megszokottnál, ezt pedig főleg mentálisan érzi fárasztónak.

A közeljövővel kapcsolatban elmondta, szeretne részt venni a júniusi dél-koreai U21-es világbajnokságon, de a román csapat részvétele még nem biztos. Addig a csíkszeredai 300 Bowling Club csapatának tagjaként is részt vesz itthoni versenyeken. A Márton Áron Gimnázium 9. osztályos tanulójának egyelőre nem okoz problémát a tananyag pótlása, hiszen nem hiányzik sokat versenyei miatt, mert a hazaiak általában hétvégeken, a külföldiek pedig nagyrészt vakációban zajlanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?