banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Felújítják a csíkszeredai városháza és az ügyfélközpont épületét

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) segítségével újítják fel a csíkszeredai városházát és a Mihail Sadoveanu utca 4. szám alatt található ügyfélközpontot. A műemléképületnek minősülő polgármesteri hivatalnak is otthont adó épület rehabilitálására 21,20 millió lejt, az ügyfélközpontra pedig 8,32 millió lejt biztosít a PNRR.

„Kiemelt célunk, hogy a csíkszeredai középületeket rendbe tegyük, amihez óriási segítséget biztosít az Országos Helyreállítási Terv, ugyanis az Európai Unió hathatós támogatása nélkül nem tudnánk elvégezni ezeket a munkákat, mert hatalmas összegekről van szó, amit önerőből nem tudnánk előteremteni” – közölte érdeklődésünkre Korodi Attila.

A városháza | A szerző felvételei

Csíkszereda polgármestere rámutatott: a városháza külső felújítására vonatkozó beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentációt (DALI) tavaly decemberben jóváhagyták, így nemsokára következhet a műszaki tervezés és a kivitelezés együttes közbeszerzésének a kiírása. Ennek meghirdetése előtt külső segítséget vesznek igénybe, ugyanis kapacitáshiány miatt kiszervezik a közbeszerzési tanácsadást. Jelenleg ez a folyamat zajlik.

Megtudtuk: a városháza külső vakolatát felfrissítik, a hőszigetelés pedig az elsődleges hőhidaknál lesz alkalmazva, mint a nyílászáróknál – spalettáknál – és az emeleti padozat magasságában. A nyílászárókat kicserélik, az alagsorban pedig a pára visszaszorítása érdekében történnek majd beavatkozások. Felújítják a teljes villanyhálózatot, LED-es és egyéb intelligens megoldásokat alkalmazva. A műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével mintegy 200 napelemet is szerelnek a tetőzetre. Ezek együttes hatásának köszönhetően éves szinten mintegy 74 százalékkal csökkennek majd az energetikai kiadások. Továbbá teljesen megújul a fűtésrendszer, egyúttal az ivóvíz- és szennyvíz-hálózat szükséges cseréje is megtörténik. A projekt része lesz az épület körüli járdák felújítása is.

Ügyfélközpont

A városházi ügyfélközpontot kapcsán az elöljáró elmondta: a felújítására vonatkozó beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentáció (DALI) még nincs elfogadva. A munkálat magában foglalja majd a falak, a tetőzet és az alagsor hőszigetelését, a nyílászárók-, a villany- és a fűtésrendszer cseréjét, 56 napelempannó üzembe helyezését, és az épületet kiszolgáló járdák felújítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?