banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Késésben van sok PNRR-s energetikai beruházás

Adrian Câciu felhívta a figyelmet, reális a veszély, hogy elveszítsük a Románia rendelkezésére álló uniós pénzek egy részét.

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében finanszírozott valamennyi beruházást be kell fejezni 2026 augusztusáig, jelentette ki Adrian Câciu, a beruházások és európai projektek minisztere. A PNRR-ben szereplő egyes energetikai beruházások csúsznak, hívta fel a figyelmet a politikus. Ennek az egyik oka az, hogy ügyeskedők kisajátítanak bizonyos beruházásokat, de eszük ágában sincs megvalósítani azokat, hanem keresnek egy céget, amely majd megcsinálja.Fotó: Facebook/Electrica

„Ezeket a dolgokat figyelembe kell vennünk és ki kell küszöbnünk őket, ha le akarjuk rövidíteni a beruházások megvalósításához vezető utat” – idézi a minisztert az economica.net.

Câciu hangsúlyozta, hogy nincs vesztegetni való idő: „Csillagászati összegekről van szó, ha a Románia rendelkezésére álló pénzről beszélünk, de ez csak papíron létezik, ha nem válnak projektekké, melyek elérték a céljukat. (...) Ha nem vagyunk őszinték, ha magunkat csapjuk be, akkor 2026-ban ráébredünk majd, hogy nem valósítottuk meg, amit elterveztünk. El fogunk veszíteni rendelkezésünkre bocsátott pénzeket. Nincs időnk, hogy azzal ámítsuk magunkat, minden tökéletes” – nyilatkozta a tárcavezető.

Câciu az energetikai beruházásokról beszélt, de mást területeleken is jelentős csúszások vannak. A kolozsvári metrónak még a tervei sem készültek el, pedig a beruházás átadási határideje nem 2026 augusztusa, hanem júniusa. A közelmúltban a CFR Infrastructură jelentette be, hogy a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal korszerűsítése nem készül el határidőre, csak 2027 folyamán fogják átadni.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?