banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szigorúbb adóztatást kér az Európai Bizottság a PNRR-s eurómilliárdok fejében

Tizedére kellene csökkenteni az értékküszöböt, mely alatt a vállalkozások nem adóznak a nyereség után.

Nem jutott egyezségre a román kormány az Európai Bizottság (EB) küldöttségével az országos helyreállítási terv (PNRR) tekintetében. Az uniós testület azt szeretné, ha a Ciolacu-kabinet a jelenlegi 500 ezer euróról 50 ezer euróra csökkentené az értékhatárt, mely alatt a cégek a nyereség utáni 16 százalékos társasági adó helyett 1 százalékos forgalmi adót fizetnek, írja az economedia.ro kormányzati források alapján.Fotó: AdobeStock

Az Európai Bizottság egyelőre blokkolja a kormány által benyújtott harmadik kifizetési kérelmét, mivel Románia nem tett eleget egy sor vállalásnak a PNRR keretében, melyek közül a mikróvállalkozások adóztatása csak az egyik.

Adrian Câciu, uniós projektekért felelős miniszter azt mondja, a kormány teljesítette a mikrovállalkozásokra vonatkozó PNRR-s követelményt. „Az Európai Bizottságnak lehetnek véleményei. Megbeszéléseket folytatunk. A technikai jellegű megbeszélések folytatódnak” – idézi az economedia.ro a tárcavezetőt.

  Câciu az önérzeteskedő hazafiaskodás húrjait is megpengette, mondván „Romániát a román kormány vezeti”.

Arra már nem tért ki a miniszter, hogy az Európai Bizottság az államháztartás konszolidációjának a céljából kéri a kormánytól, zárja be az adózási ügyeskedést lehetővé tevő kiskapuk bezárását. Arról is mélyen hallgatott, hogy Románi a PNRR keretében vállalta, 2024-ben 3 százalékra szorítja le a költségvetési hiányt. Ennek ellenére a kormány idén 5 százalékos deficittel számol, amkit a független elemzők irreálisnak tartanak.

Az EB küldöttségének egyik tagja március 20-án azt nyilatkozta, Románia rossz irányba halad, az idei deficit elérheti a 7 százalékot. Ez egy katasztrofális mértékű hiány, amit Románia nem engedhet meg magának.

Románia újabb 2,7 milliárd euróhoz juthat a harmadik kifizetési kérelem jóváhagyása esetén. Eddihg 9,4 milliárd eurót hívtunk le PNRR keretösszegéből.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?