banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Figyelmeztetés az Európai Bizottságtól: Románia rossz irányba tart, uniós pénzeket veszíthet el

2024-re rendezni kellett volna az államháztartás helyzetét, de az idei költségvetési deficit bődületesnek, 7 százalék körülinek ígérkezik.

Kemény kritikákat fogalmaztak meg Romániát illetően az Európai Bizottság (EB) küldöttei, akik Bukarestben tárgyalnak a kormány képviselőivel az országos helyreállítási tervről (PNRR).Fotó: gov.ro

„Nagyon aggaszt bennünket a romániai pénzügyi helyzet. A deficitet idénre rendezni kellett volna. Utolsó alkalommal, amikor tavaly elemeztük a számokat, 6 százalékot meghaladó deficitre számítottunk, s feltételeztük, hogy idén csökkenni fog. Azt látjuk, hogy rossz az irány. Gyenge az év eleji költségvetési végrehajtás. Jelen pillanatban arra számítok, hogy idén a deficit közelebb lesz a GDP 7 százalékához. A költségvetési hiány a folyó fizetési mérleghiánnyal kombinálva továbbra is fenyegetést jelent Románia számára. Romániának egy hihető középtávú adótervre van szüksége, adóreformmal kombinálva” – idézi az economedia.ro Declan Costellót, az Európai Bizottság  Gazdasági és Pénzügyi Vezérigazgatóságának (DG ECFIN) vezérigazgató-helyettesét.

Kritikus hangot ütött meg az uniós szinten a helyreállítási alapért felelős Celine Gauer is, mondván, a nem teljesített vállalások azzal járnak, hogy Románia nem fogja megkapni az érintett beruházásra elkülönített pénzt.

„Ez a történet teljes mértékben különbözik a kohéziós alapokétól. Azok a fizetési lehívások melyek nem történtek meg, azok a fejezetek melyeket nem értek el 2026, nem lesznek kifizetve. Az én üzenetem egy sürgős, támogatásra szóló felhívás” – nyilatkozta Celine Gauer. Véleménye szerint nincs vesztegetni való időnk: „Azt látjuk, hogy sok tevékenység késik, sok beruházás valójában el sem kezdődött, 29 hónap pedig nagyon kevés mindennek a befejezéséhez”.

Hangsúlyozta, hogy az ország pénzügyi helyzete tele van kihívásokkal, melyeket sürgősen kezelni kell. Példaként az állami vállalatokat említette. „Fontos, hogy biztosítsák a korrekt menedzselésüket” – mondta Celine Gauer. Az Európai Unió azt kifogásolja, hogy a kormány, folytatva a sok évtizedes gyakorlatot, sok esetben politikai alapon nevezi ki az állami cégek vezetőit.  

Declan Costello egyértelművé tette, csökkenteni kell az értékhatárt, mely alatt a mikrovállalkozások nyereségét nem adóztatják meg.  

Az EB képviselői március 18-án érkeztek Bukarestbe, s 21-én utaznak el. A brüsszeli küldöttség Románia harmadik kifizetési kérelméről tárgyal, amit a kormány december 15-én nyújtott be. Az Európai Bizottságnak február 15-ig döntenie kellett volna az ügyben, amire azért nem került sor, mert Románia nem teljesítette több olyan vállalását, melyek a kifizetés feltételei.

Mostanáig Románia 9,4 milliárd eurót hívott le a PNRR keretösszegéből, pedig 14,9 milliárd euróra lett volna jogosult valamennyi vállalás teljesítése esetén. A lehívott pénznek csak egy részét költöttük el, a naprakész adat nem ismert.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?