Európai Bizottság: Románia részleges gazdasági egyensúlyhiánnyal küzd

Három uniós tagállamnál állapított meg túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett téli csomagjában, a legutóbbihoz képest kilenc tagországban csökkent az egyensúlyhiány mértéke, Bulgáriában pedig már nem áll fenn. Románia részleges egyensúlyhiánnyal küzd.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésének ismertetésekor elmondta, Görögországban, Olaszországban és Cipruson áll fent továbbra is túlzott egyensúlyhiány.

Németország, Írország, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, Horvátország, Portugália, Románia és Svédország még mindig részleges egyensúlyhiánnyal küzd, míg Bulgáriában már nem áll fenn egyensúlyhiány - közölte. Az uniós biztos jó hírnek nevezte a javuló tendenciát, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállamoknak ki kell használniuk ezt a pozitív tendenciát, és folytatniuk kell a reformokat annak érdekében, hogy gazdaságuk időtállóvá váljon.

Elmondta azt is, hogy Románia esetében a deficit 2019-ben meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, és várhatóan 3 százalék felett marad idén és 2021-ben is. Szavai szerint ez azt mutatja, hogy a hosszú idő alatt felhalmozódott fiskális egyensúlyhiány miatt indokolt a túlzottdeficit eljárás fenntartása. A jövő héten pedig javaslat születhet a túlzott költségvetési hiánnyal összefüggő eljárás megindításáról is - közölte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?