Költségvetési Tanács: brutálisan nagy lesz az idei költségvetési hiány

A kormány várakozásaival ellentétben jóval nagyobb lesz idén a költségvetési hiány - derül ki a Költségvetési Tanácsnak a 2020-as büdzséről szóló teljes jelentéséből.

Míg a kabinet 3,6 százalékos hiánnyal építette fel az idei költségvetést, addig a független szakemberekből álló tanács számításai szerint a deficit eléri a 4,6-4,8 százalékot. A tanács emlékeztet, az idei évi hiány is jóval meghaladja a 3 százalékot, ennek pedig elsősorban a befektetők részéről vannak súlyos következményei. Kedden például a kormány olyan magas kamattal jutott eurós kölcsönhöz a nemzetközi piacon, mint például Venezuela, amelyet rizikós országnak tartanak a befektetők.

A tanács számításai szerint ha a negyven százalékos nyugdíjnövelést el is halasztaná a kormány szeptemberben, a költségvetési deficit így is elérné a 3,8-4,1 százalékot. Ellenben ha a kabinet tényleg gyakorlatba ültetni a nyugdíjtörvény előírásait, 2021-ben költségvetési korrekciók nélkül a deficit több mint 6 százalékos lesz, 2022-ben pedig több mint 7 százalékos. A tanács szerint sürgősen el kell kezdeni a büdzsé egyensúlyba hozását, mert minél később kerül ezekre sor, annál nagyobb árat fog fizetni a gazdaság és a lakosság.

A tanács szerint a nagyobb deficit abból adódik, kormány néhány intézkedése jelentősen csökkentette a költségvetési bevételt. A részmunkaidősök tb-járulékának csökkentése például 1,56 milliárd lejes mínuszt eredményez, ez a GDP 0,14 százalékának felel meg. A bankokra és az energiaszektorra kirótt adó eltörlése a GDP 0,1-0,15 százaléknak megfelelő bevételkiesést generál.

A tanács számításai szerint bár a kormány úgy harangozta be az idei költségvetést, mint ami csökkenteni fogja az idei évre becsült hatalmas deficit mértékét, ez a valóságban nem állja meg a helyét. Ezért minél hamarabb korrekciókra van szükség - figyelmeztetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?