Újra egyetemi bajnokságot nyert itthon, az Eb-n is az aranyat célozza meg idén a csíki cselgáncsos Radvánszki Szilárd (INTERJÚ)

Ötéves korában ismerkedett meg a cselgánccsal, mai napig töretlen a kitartása a sportág iránt a csíkszeredai Radvánszki Szilárdnak. A Nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem hallgatója több korosztályban is nyert már országos bajnokságot, szerzett dobogós helyezéseket. Tavaly az egyetemisták Európa-bajnokságán harmadik lett, hétvégi hazai győzelmének köszönhetően idén ott is megpróbálhatja a legfényesebb érmet megszerezni.

Egyetemista bajnok lett Nagyszebenben a Csíkszeredai VSK dzsúdósa, Radvánszki Szilárd. A számos kiemelkedő országos és nemzetközi eredménnyel rendelkező sportoló a Maszolnak beszélt eddigi sikereiről és további terveiről.

„Majdnem egész életemet végig kísérte idáig a dzsúdó. Édesapám vitt el először ikertestvéremmel együtt, aki néhány éve abbahagyta a sportágat. Ötéves koromban kezdtük el, akkor persze még csak a játékról és a sport megszeretéséről szólt. Amikor 2014-ben, U14-es korosztályban megnyertem az első országos bajnokságomat, eldöntöttem, hogy komolyabb szinten szeretném csinálni” – emlékezett vissza a kezdetekre Radvánszki Szilárd, hozzátéve, azóta sok versenyen és edzőtáboron van túl, de mai napig töretlen a kitartása és szeretete a sport iránt.

Radvánszki Szilárd középen | Fotók: a sportoló személyes archívuma

Első komolyabb nemzetközi eredményét az U18-as Európa-bajnokságon érte el, ahol kilencedik lett. Azt követően részt vett az Európai Ifjúsági Fesztiválon (EYOFF). Bár ott nem sikerült kiemelkedő eredményt elérnie, viszont egyetlen székelyföldi magyarként utazhatott a román kerettel az eseményre.

2017-ben más kontinensen is tudott sikert elérni, az Afrika Kupán lett első.  Később a többi korosztályban is jöttek számára a sikerek. Az U23-as mezőnyben is nyert korábban országos bajnoki címeket, az egyetemistáknál pedig már tavaly is győzött. Azzal a sikerrel kijutott az egyetemi Európa-bajnokságra is, ahol harmadik helyezést ért el, idén is lesz tehát lehetősége ott szerepelni.

„Az egyetemválasztásnál az volt a fő szempont, minél kevesebbet kelljen bejárni. Nekem már voltak csapattársaim, akik elvégezték, az út ki volt taposva előttem. Ők beajánlottak egy-két tanárnál, megvolt a segítség. Mivel a román válogatottban kerettag voltam, régebb pedig a korosztályos csapatokkal készültem, az év nagy részét Nagyváradon vagy edzőtáborokban töltöttem” – mondta a Nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemmel kapcsolatban a sportoló. Idén harmadévesként végezni fog tanulmányaival, de tervez mesterizni is a folytatásban.

Tervei közé tartozik, hogy az egyetemi versenyek után a felnőtt, profi mezőnyben is a lehető legjobb eredményeket tudja elérni. Bár februárban térdműtéten esett át, hamar vissza tudott rázódni a versenyzésbe. Április elején már harmadik lett a felnőtt országos bajnokságon.

Az egyetemista Európa-bajnokságon tavalyi dobogója után idén az aranyérmet célozta meg. Lesznek még ezenkívül olyan felnőtt versenyek, amelyeken szeretne indulni.

„A Csíkszeredai VSK-nál gyerekszinten nagyon sok sportoló van. Nem lehet azt mondani, hogy ne lenne cselgáncsélet itt Székelyföldön. A nagyobb korosztályokban viszont egyre kevesebben vagyunk. Felnőtt szinten én vagyok az egyedüli, aki nemzetközi versenyeken is képviselte a várost. A felkészülési körülményeket nézve itt is jó lenne a helyzet, de edzőpartnerből hiány van” – tért ki a klubjánál tapasztalt helyzetre Radvánszki Szilárd, akinek a romániai szövetség támogatásával sikerült sok külföldi edzőtáborba is eljutnia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?