Idén csapatban ifi Európa-bajnok lett – Szőcs Bernadette nyomdokaiba lépne Ungvári Evelyn

Fiatal kora ellenére számos sikert ért már el asztaliteniszben a marosvásárhelyi Ungvári Evelyn, aki ebben az évben U19-es Európa-bajnoki címe mellett a Balkán-bajnokságon is aranyérmet nyert korosztályos csapatával.  Bár még egy évig ifinek számít, már most is előkelő helyen áll a felnőtt országos ranglistán, top 40-es játékosnak mondhatja magát. A Besztercei CSM sportolója számára fontos cél, hogy a jövő évi érettségi után egyetemeket tudjon végezni, ez befolyásolhatja sportkarrierjével kapcsolatos döntéseit is.

Ungvári Evelyn 2005-ben született Marosvásárhelyen. Már évekkel ezelőtt felhívta magára az erdélyi sportrajongók figyelmét ifjúsági szinten elért remek eredményeivel. Szülővárosát 2021-ben hagyta el karrierjének fejlesztése érdekében, ekkor igazolt jelenlegi klubjához, a Besztercei CSM-hez. 

Idén kerettag volt az U19-es Európa-bajnok válogatottban és a Balkán-bajnokságon győztes csapatban is.

„Az Európa-bajnokságon, nincs olyan, hogy elmész és összekerülsz egy gyengébb játékossal, Európa legjobbjai vannak ott. Sok tapasztalatot gyűjthetünk ezáltal, hiszen négy versenyszámban indulunk, egyéniben, párosban, vegyespárosban és csapatban” – hangsúlyozta a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalat fontosságát Ungvári Evelyn.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

Besztercén sok különböző játékstílussal találkozhat és jó képességű sportolókkal készülhet. Csapatával két évig nyerte zsinórban az országos bajnokságokat, véleménye szerint a fejlődés gyors és állandó a klubnál, ami őt is segítheti karrierje építésében.

Ungvári Evelyn a felnőtt országos ranglistán jelenleg holtversenyben a 32. helyen áll. Az év legfontosabb hazai versenyei a román kupa és országos bajnokság, ahol legutóbb egyéniben Szőcs Bernadette-től kapott ki, aki végül meg is nyerte azt. A fiatal játékos elmondása szerint sokat tanult ebből a vereségről.

„Ugyanattól a csapattól indultunk Bernivel, édesanyám fedezte fel őt is. Természetesen ő olyan személy, akire felnézek, mint példaképre. Sokszor kértem tőle tanácsot csapatjáték terén és taktikai szempontból is” – tért ki az Európa-bajnok klasszissal való kapcsolatának hátterére Ungvári.

Szerinte a fejlődés része, hogy idővel új taktikákat sajátítsanak el, de ezen a szinten inkább a már megtanult technikákat igyekeznek minél jobban begyakorolni.  A felnőtt mezőnyben való helyt álláshoz mentálisan is fel kell készülniük a versenyekre.

Játékstílusát tekintve a vásárhelyi asztaliteniszező egyik erőssége a pontoknál való kezdeményezés.

Ungvári Evelyn egy év múlva belép felnőtt korba, addig mindenképpen a besztercei csapatnál maradna. Tisztában van vele, hogy sportkarrierje mellett tanulmányaira is koncentrálnia kell, hiszen hamarosan következik számára az érettségi és a pályaválasztás.

Hosszútávú tervei között szerepel a sportegyetem elvégzése, ezen kívül szívesen végezne kinetoterapeuta képzést is Marosvásárhelyen.

A marosvásárhelyi asztaliteniszről el lehet mondani, hogy sok tehetséges játékos kerül ki a helyi kluboktól, akik közül sokan fiatalon elhagyják a várost, ennek okaira is kitért a játékos.

„Nem vagyunk sokan egy adott korosztályban. Amikor a tizennyolc évesek kiesnek és elmennek külföldre, még kevesebben maradnak. Otthon jó színvonalat lehet tartani, akkor, ha vannak velünk egykorú játékosok. Velem már nem volt senki egy korosztályban, nem volt csapat” – osztotta meg a városból való eligazolásának okát Ungvári.

Az aktív sportélet mellett a játékos számára fontos a kikapcsolódás is. Besztercei csapattársaival gyakran szokott filmeket nézni és egyéb közös programokat szervezni.

Céljaival kapcsolatban elmondta, jövőre társaival megvédenék idén megszerzett Európa-bajnoki címüket, egyéniben pedig a lehető legtöbbet szeretne előre lépni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?