Huszonnégy éves magyar csúcsot döntött meg mellúszásban a marosvásárhelyi Fángli Henrietta (INTERJÚ)

Kovács Ágnes 2000-ben úszott rekordját adta át a múltnak az UNI-Győr Úszó SE csapatát képviselő Fángli Henrietta. A Houstonban tanuló marosvásárhelyi úszó 100 méter mellen állított fel új magyar csúcsot az országos bajnokságon. A Maszolnak felkészülése mellett arról is mesélt, véglegesen a magyarországi versenyek mellett kötelezte el magát, ugyanis sok csalódás érte Romániában.

A marosvásárhelyi Fángli Henrietta már tavaly szeptemberi beszélgetésünk során fontolgatta, hogy változásra van szüksége a karrierjében, mert a romániai úszószövetségben többször csalódott már korábban.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

Eddigi pályafutása során román országos rekordokat is megdöntött már, most viszont Kovács Ágnes sydney-i olimpián úszott, 24 éves magyar csúcsát írta felül. A budapesti Duna Arénában rendezett országos bajnokságon az eddigi 1:07.79-es rekordot majdnem három tizeddel, 1:07.50-re javította. Bár a versenyek még zajlanak, Fángli Henrietta megkeresésünkre mesélt nekünk a rendkívüli eredmény előzményeiről, kitérve az országváltásra is.

„A győriekkel egy véletlennek köszönhetően találkoztunk. Egy versenyen vettem részt, ahol nem teljesítettem rosszul, de gyengébben, mint vártam. Ennek eredményeképpen kezdtünk beszélni az egyik edzővel. Szóba jött, hogy a román válogatott nem támogat, és nem segítenek szintet lépni” – emlékezett vissza a magyarországi szakemberrel való első találkozására az úszó.

Úgy érezte, hiába teljesíti azokat a szintidőket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a románok versenyre vigyék, hogyha ők ezek alapján sem válogatják be a keretbe. Beszélgetésük után a győri edzők felajánlották, ha úgy dönt, szeretne a magyar bajnokságban indulni, megadják neki hozzá a szükséges támogatást.

Bár az őszi periódusban még nem szeretett volna átigazolni, télen biztosan eldöntötte, hogy náluk szeretné folytatni a versenyzést. Elhatározását véglegesnek érzi, ezzel együtt le kell mondania a román versenyeken való részvételről, de nem érzi úgy, hogy ez negatív hatással lenne karrierjére.

„Amikor már tervben volt, hogy a magyar bajnokságban fogok versenyezni, picit megváltozott a hozzáállásom az edzésekhez és az úszáshoz. Gyors időt tűztem ki célnak. Kicsit irreális volt, de szükséges ahhoz, hogy el tudjak jutni idáig. Azért volt ilyen nagy cél, hogy motiváljon edzéseken és úgy gondolom, ez sikerült is ” – árulta el az országos bajnokságra való felkészülésről Fángli Henrietta.

Mindenképpen szerette volna megnyerni 100 méter mellen a versenyt, tisztában volt azzal, mennyi az országos csúcs, de nem tudta, mennyire lehet valós cél a megdöntése. Már a délelőtti selejtezőben saját maga legjobb idejét úszta. Ez jó formára utalt, hiszen reggelente általában nem szokott ennyire kimagasló teljesítményt nyújtani.

„Éreztem délelőtt, hogy ebből még többet ki lehet hozni. Reménykedtem benne, hogy meglesz a csúcs, de így is nagyon pozitív meglepetés volt, hogy sikerült” – tette hozzá az elmondottakhoz a sportoló.

A marosvásárhelyi úszó az országos bajnokságon egyéniben az 50 és 200 méteres távokon is indult, ezeken viszont már nem volt más célja, mint saját egyéni csúcsait megdönteni. Élvezni szeretné a versenyzést és reméli, a továbbiakban sikerül még többet fejlődnie.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?