„Nálunk családi hagyomány a teke” – Európa legjobbjaival szállnak harcba Seres Bernadették

Tavaly ezüstérmet ünnepelhetett a világkupán, idén további sikereket érne el csapatával Seres
Bernadett. A Marosvásárhelyi Elektromaros Romgaz Sportklub országos bajnoka és Románia-kupa győztes tekése mindig jónak érezte a hangulatot a csapat öltözőjében. Szerinte az egységnek jót tesz a két magyarországi klasszis, Méhész Anita és Sáfrány Anita szeptemberi visszatérése is, akik által még erősebb lett a klub. Csapatszinten fontos cél számukra, hogy több elszenvedett vereség után Marosvásárhelyen vissza tudjanak vágni a horvát Rijekának és kiharcolják a továbbjutást a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Seres Bernadett 2000-ben született Marosvásárhelyen. Tízévesen próbálta ki először a tekét, két év múlva pedig már igazolt játékos lett a Marosvásárhelyi Elektromaros Romgaz Spotklubnál. Eddigi pályafutását kizárólag ennél a csapatnál töltötte, országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elérve társaival és egyéni szinten is.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

A sportolót néhány nappal a bukaresti Románia-kupa előtt értük el, beszélgetésünk során szóba került a csapat összeszokottsága, a horvát Rijeka elleni BL-visszavágó, valamint a tekesport országos helyzete is.

– Mikor kezdtél el hobbiszinten tekézni és hogyan lett belőle versenyszint?

– Édesapám is tekézett fiatalkorától, ő ma a csapatunk másodedzője és a romániai ifi válogatott edzője is, valamint a VSK férfi csapatát is irányítja. Nálunk családi hagyomány a sportág, ő a keresztapjától, Seres Sanyi bácsitól örökölte a játék iránti szeretetét. Mai napig felnézek azokra az emberekre, akik gyerekkoromban példaképek voltak számomra.

A 2012-es csapatból csak ketten maradtunk, akik jelenleg is tekézünk, sajnos Romániában nehéz megmaradni a sportágban. Női szinten kevés klub van, ezzel szemben a németeknél ezer. Körül van a számuk. Nekem olyan egyéniségem van, amely egy küzdő amazonénak felel meg, a teke nem stratégiáról szól, hanem a pontosságról.

– Mennyire ment könnyen az összeszokás és a közösség építése a jelenlegi csapaton belül?

– Az öltözőben mindig jó volt a hangulat. Amikor elkezdtem versenyezni, sok tapasztalt, negyven év feletti tekés játszott a csapatnál. Fontos volt az utánpótlás építése, ma már olyanok vagyunk itt, mint egy család, el sem tudnám képzelni az életemet a többiek nélkül.

Fontos erősítés volt számunkra a legjobb magyarországi játékosok, Méhész Anita és Sáfrány Anita érkezése, akik néhány évvel ezelőtt játszottak nálunk először. Utána a horvát Rijékához igazoltak, tavaly szeptemberben viszont visszatértek hozzánk.

Nem tudnék olyan helyzetet mondani, amikor a csapatban veszekedtünk volna, sosem volt rossz élményem az öltözőben.

– 2023 őszén ezüstérmet szereztetek a világkupán, néhány hónap távlatából hogyan tekintesz vissza a versenyre?

– Ahhoz, hogy oda eljussunk, Romániában is elsők kellett lennünk, igaz, hogy csak kevés csapat van, de az ellenfelek itt is erősek. Sikerült megnyerni az országos bajnokságot és a román kupát, a világkupán a legjobb négy közé jutás volt a fő célunk. Ezt túlteljesítettük, az elődöntőben hihetetlen meccsen győztük le a Liedolsheimot, a döntőben hiányzott valami a Rijeka ellen, de így is nagyon elégedettek vagyunk azzal az eredménnyel.

– A Rijékával nemrég összecsaptatok a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is. Horvátországban kikaptatok ugyan, de sikerült három egyéni párharcot nyerni. Elégedett vagy az eredménnyel?

– Személy szerint a szívem legmélyén szerettem volna ezt a csapatot kapni, tele van már a hócipőm azzal, hogy folyton legyőznek minket. Azzal a céllal mentünk hozzájuk, hogy 5–3-as vereséggel kihozzuk, így marad esély a hazai visszavágóra. Ellenfelem az egyik legjobb horvát játékos, Valentina Gal volt, akivel nem tudtam felvenni a harcot. Csapatszinten sikerült elérni a célt, Vásárhelyen megpróbálhatjuk a továbbjutást.

– Mennyi esélyt látsz a párharc megfordítására?

– Hiszek benne. Mindig is hittem magunkban, a város mellettünk lesz, örülnénk, ha február tizenhetedikén, szombaton minél többen kijönnének bíztatni. Szívünknek, lelkünknek minden vágya az, hogy ezt a csapatot megverjük. Szerintem nem jobbak nálunk, de természetesen erősnek tartom őket, nem hiába nyerték meg a világkupát. Ennek ellenére úgy érzem, eljutottunk arra a szintre, hogy felül tudjunk kerekedni.

A világkupában 3593 fát értünk el csapatszinten a németek elleni meccsen (a játékosok egyéni eredményét összeadják- a szerk. megj.), az akkor a legjobb eredmény volt a tornán. Lehetségesnek tartom a fordítást és az edzők is bíznak a sikerünkben.

– Mennyire tudod kizárni tekézés közben a külső problémákat és a zavaró tényezőket?

– Ezen mindig lehet javítani. Nncs olyan ember, aki száz százalékosan ki tudja zárni a dolgokat. Összpontosítani és teljesíteni mindenki akar, de előfordul, hogy egy adott nap éppen nincs szerencséje a játékosnak vagy éppen a bábuk összebogozódnak és valakinek hátra kell szaladnia, ilyenkor kicsit ki lehet esni a ritmusból.

– Teljesítményedet nézve, mennyire nehéz számodra egy párharcban 600 fa fölött teljesíteni?

– Ez függ attól is, hogy milyen a pálya. A tekében többféle típus van, fontos az is, hogyan kenik el azt a szert rajta, ami befolyásolja a golyó irányát, emellett van jónéhány egyéb tényező is, technikailag bonyolult ez a sportág. Nekem az egyéni rekordom 629 fa, ami Győrben jött össze 2022-ben, ugyancsak BL-meccsen.

Ha megvannak az edzések és minden összejön, nem olyan nehéz jól teljesíteni, de a 650-es eredmény eléréséhez nagyon sok tapasztalatot kell még gyűjtenem.

– Anyagilag tudja-e támogatni a város és az országos szövetség a tekesportot?

– A tekeszövetség akkor ad támogatást, ha világbajnokságon érmet szerez valaki. A román válogatottal tavaly elértünk egy harmadik helyet május végén, a horvátországi tornán. A város főleg az évben elért kiemelkedő eredményekért szokott külön díjazni, ha például benne vagyunk az első háromban.

Tavaly a megye legjobb tíz sportolója között voltam. Külön eseményt rendeztek Maros megye 35 legjobb sportolója tematikával, akkor díjazott az önkormányzat 1000 eurós összeggel. Néha a csapatot is tudják támogatni kisebb-nagyobb összegekkel, de a működéshez szükséges pénz 80-90 százaléka a szponzoroktól jön.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?