Mi fér bele egy kávéba? Otthonról haza - Herman Levente festőművésszel marosvásárhelyi műtermében

Herman Levente 1976-ban született Marosvásárhelyen. Hivatalos foglalkozását tekintve festőművész ugyan, viszont esetében nem lehet alkalmazni kizárólagosan egyetlen címkét, mivel a képzőművészet több területén is kipróbálta magát. Ami viszont biztos – és a mai kávézás kiindulópontjaként is ezt a földrajzi koordinátát lőttük be –, hogy Levente Marosvásárhelyről indult, és mintegy három évtized elteltével oda is érkezett vissza. Haza.

Az utazás kezdete és a hazaérkezés közötti időben viszont egy rendkívül érdekes és színes életút különböző állomásai sorakoznak. Budapest, Milánó, New York, Miami, Bukarest, Kína, Mexikó… csak néhány hely azok közül, ahol Herman Levente műveivel találkozhatott a közönség. Ezek a művek pedig nem mindennapiak, ugyanis aki egyszer látott egy Herman Levente-festményt, vagy éppenséggel egy általa jegyzett sorozatot, az minden bizonnyal rá fog ismerni a művész sajátos stílusára, amennyiben újra találkozik valamelyik műalkotásával.

A budapesti Várfok Galéria a következőképp jellemzi ezt a sajátos művészi látásmódot: „Műveit borongós hangulatú sejtelmesség és a részletekbe rejtett játékosság jellemzik. Képeit meghatározó motívumokból egy személyes ikonográfia rajzolódik ki. Nem a valóság realista bemutatására törekszik, hanem egy olyan világéra, amely a valóság emlékeivel van átitatva.” De mégis milyen szerepe volt szülővárosának, Marosvásárhelynek abban, hogy épp ezek a stílusjegyek a meghatározóak Herman Levente esetében? Erre a kérdésre szerettünk volna választ kapni magától a művésztől, akit marosvásárhelyi műtermében faggattunk. A kávézás során más is terítékre kerül, mint a festészet, viszont a beszélgetés súlypontja természetesen a Levente által létrehozott képzőművészeti alkotásokra tevődik, amelyek révén a néző egy sajátos világba nyer bepillantást. Ha pedig már itt tartunk, akkor azt is el kell mondani, hogy aki behatóbban meg szeretné ismerni ezt a világot, az semmiképp se hagyja ki a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban megtekinthető Herman Levente-tárlatot, amely január 13-ig várja a látogatókat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?