Nem fogadta el Csák János miniszter Vidnyánszky Attila lemondását a Nemzeti Színház éléről

A kulturális intézmények vezetői egymás után állnak ki Vidnyánszy Attila mellett, aki a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset után lemondott vezérigazgatói tisztségéről. Mint kiderült, Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a lemondását, és a magyarországi kulturális élet több vezető személyisége is nyíltan igyekszik maradásra bírni.

Ahogy azt korábban a Maszol is megírta, előadás közben szenvedett súlyos balesetet a Nemzeti Színház két művésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. A Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia című előadás félbeszakadt. A két színészt kórházba szállították, ahol még aznap meg is műtötték őket, de felépülésük több hónapig is eltarthat. A balesetet követően a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott betöltött posztjáról, melyről értesítette Csák János kulturális és innovációs minisztert. Mint kiderült, lemondását nem fogadták el, és a magyarországi kulturális élet több vezető személyisége is szinte ugyanazzal a megfogalmazással áll ki Vidnyánszky mellett, már azelőtt menetegetve őt, hogy a hivatalos vizsgálat egyáltalán lezárult volna.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó színművészek/ Nemzeti Színház Facebook-oldala

Sokan értékelték Vidnyánszky Attila felelősségteljesnek titulált döntését, miszerint nem töltené be tovább a Nemzeti Színház vezérigazgatói tisztségét, ám most igencsak úgy tűnik, korai volt az öröm. Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a lemondását. Az Index birtokába jutott egy levél, melyben Fekete Péter cirkuszigazgató, volt kulturális államtitkár írt a tizenhét kulturális intézmény vezetőit tömörítő Nemzeti Kulturális Tanács tagjainak, közös fellépésre bíztatva őket, hogy maradásra bírják Vidnyánszkyt. A címzettek között megtalálható többek között a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Müpa vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is.

Közös állásfoglalás azóta sem született, ám a kulturális vezetők, érezve a nyomást, egymás után álltak ki Vidnyánszky Attila mellett, hangsúlyozva, hogy a társulatnak szüksége van rá ebben a nehéz időszakban. Kiemelték, hogy a színház veszélyes terep, előfordulnak balesetek, akármennyire is körültekintő az ember, ám a magyar kulturális életnek továbbra is szüksége van Vidnyánszkyra, és az ő Nemzeti Színházban végzett munkájára. A megszólalók között megtalálhatjuk Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és Turi Attilát, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét is.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója/ MTI

A történet egyik legszembetűnőbb problémája, hogy bár semmilyen hivatalos vizsgálat nem zárult még le, máris mindenki Vidnyánszky Attila főigazgatót mentegeti, miközben alig, vagy egyáltalán nem foglalkozik senki a két színésszel, akiknek az életébe is kerülhetett volna a baleset. Csák János nem fogadta el a főigazgató lemondását, de egyelőre nem is indult semmilyen kezdeményezés arra, hogy a színészek biztonságát növelve vizsgálatot kezdeményezzen az összes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium alá tartozó színházban, hogy a továbbiakban megelőzhetők legyenek az ilyen tragédiák.

(Nyitókép: Vidnyánszky Attila/ MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?