Új szakkal bővül a nagyváradi PKE kínálata

A budapesti Óbudai Egyetemmel partnerségben új szakot indít jövőre a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem. A gazdasági-informatikai alapképzésre nagy igény mutatkozik a régióban, és miután az ideiglenes akkreditációt már megkapták, pár éven belül a végleges akkreditációt is megszereznék, hogy a magyarországi felsőoktatási intézettel együtt kettős diplomát bocsáthassanak ki a majdani hallgatóknak – jelentették be pénteken.

Pálfi József, a PKE rektora történelmi jelentőségű döntésnek tartja, hogy az óbudai egyetemmel évek óta ápolt jó kapcsolatuk most szintet lép egy ilyen stratégiai lépés révén. A nagyváradi egyetemen tartott pénteki sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy ennek az új szaknak a gondolata már korábban is megfogalmazódott, a régió számos középiskolájából érkezett erre igény. A romániai felsőoktatás minőségét biztosító ügynökségtől, azaz az ARACIS-tól augusztus végén kapták meg az engedélyt a szak elindításához, így már a konkrét szervezéssel foglalkoznak annak érdekében, hogy 2024-től beinduljon a képzés.

Pálfi József és Kovács Levente pénteken jelentett be az új szak indítását | A szerző felvétele

A két egyetem közös szenátusi ülést tartott, minek követően a pénteki sajtótájékoztatón Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte, hogy a kezdetektől részt vettek a szak felépítésében. Budapesti egyetemükön ez több éve működik, a megfelelő szaktudás a rendelkezésükre áll – biztosított a professzor. Hangsúlyozta: hosszútávon az a cél, hogy miután sikerül majd a végleges akkreditációt megszerezni, akkor a diákok kettős diplomához jussanak, azaz mind a váradi, mind a budapesti tanintézet „pecsétjét” megszerzik majd.

Kovács tájékoztatása alapján az Óbudai Egyetem ugyan fiatal felsőoktatási intézmény, de több mint 12 ezer hallgatója van, és élen jár a műszaki felsőoktatás terén. Erősségük az ipari kapcsolataikban rejlik, hagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésekre. Ezt majd a PKE hallgatói is megtapasztalhatják, hiszen mint elhangzott: nem kell a végleges akkreditációra várni ahhoz, hogy a váradi egyetem hallgatói a pesti egyetem szakmai gyakorlataiban részt vehessenek, ugyanakkor az óbudai hallgatóknak is szervezhetnek majd váradi szakmai gyakorlatot.

Kovács azt is elárulta, hogy személyes kötődés is fűzi a PKE-hez, mivel apja, Kovács Béla alapító rektora volt a tanintézetnek.

„A kettős diploma hasznos dolog”

Pálfi József, a PKE rektora kiemelte: a kettős diploma hasznos dolog. Mint rámutatott, a határ közelsége miatt manapság gyakran már középiskolás korban is külföldre mennek tanulni a hallgatók, de ő bízik abban, hogy az ilyen szakokkal, mint amilyen az igen keresett és népszerű gazdasági-informatika szak sikerül itthon tartani a fiatalokat. „Nem kihelyezett képzés. Megmarad a helyi egyetem súlya” – mondta.

Stratégiai jelentőségűnek tartja a képzést, amelyre elképzeléseik szerint 20 tandíjmentes és 10 fizetős helyet hirdetnek majd meg. A gazdasági tananyagok oktatásához a PKE-nak is vannak kiváló szakemberei, ugyanakkor az informatikai részben számítanak az óbudai egyetem oktatóira. Kovács hozzátette, hogy a szak indításával egyben utánpótlásképzés is lesz, bíznak ugyanis abban, hogy olyan szakembereket is kikerülnek majd az egyetem végzősei közül, akik a későbbiekben tanárként folytatják majd a képzést a PKE-n.

A Maszol kérdésére Pálfi elmondta, hogy az ideiglenes akkreditáció alapjáraton három évig marad, de a cél, hogy hosszútávon mindél hamarabb végessé váljon a képzés engedélyeztetése „Utána a kettős diploma révén a nemzetköziség fele terelődik az egyetem” – mutatott rá. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen konkurenciája van a szaknak a régióban. Ezzel kapcsolatban Pálfi azt mondta, hogy bár magyar nyelven a debreceni egyetemnek, román nyelven pedig a nagyváradi állami egyetemnek is van ilyen képzése, ők nem tekintenek konkurenciaként a környező egyetemekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?