Bánffy Miklósra emlékeznek a PKE biennális konferenciáján

Erdély híres szülöttjére, Bánffy Miklósra emlékeznek meg a Partiumi Keresztény Egyetem magyar nyelv- és irodalomtudományi tanszékének szeptember 21-23-án rendezendő konferenciáján.

A nagyváradi tanintézet öt évvel ezelőtt indította útjára és kétévente rendezi meg Az irodalom és kultúra éltető közege: a lokális és a regionális című nemzetközi konferenciasorozatát. Mint lapunkhoz eljutatott közleményükben írták, manapság egyre többet beszélünk arról, hogy a lokális kultúra milyen megtartó erőt képvisel a nemzeti kultúra szempontjából. „A helyi közösségek, a lokális és regionális miliő tényleges táptalaja a később magasabb szintre emelkedő irodalomnak és kultúrának, amely akár nemzeti, akár világméretekben is meghatározó vagy hatást kifejtő tényezővé válhat” – fogalmaznak. Konferenciájuk ezért is kíván bekapcsolódni abba a diskurzusba, amely a lokális és regionális versus globális viszonyát, egymásra hatást, illetve egymást feltételező voltát vizsgálja.

Öt évvel ezelőtt kezdték a konferenciasorozatot | Fotó: PKE/archív felvétel

„Éppen ezért minden alkalommal fókuszba kíván állítani olyan szerzőket, alkotókat, akik valamilyen módon kapcsolódnak Nagyvárad lokális, illetve a Partium és Erdély regionális közegéhez, és bizonyítják, hogy a magas irodalom és kultúra kizárólag a helyiből nőhet ki. Idén Erdély híres szülöttére, Bánffy Miklósra (1873–1950) emlékezünk, aki 150 évvel ezelőtt született Kolozsváron. Rá különösképpen igaz, hogy életműve csakis az erdélyi miliő ismeretében tárgyalható. Műveiben a történelmi múlt és a jelen kérdéseinek keresztmetszetében tárulnak fel az erdélyi sorskérdések. Érdeklődési köre és talentumai révén több területen is tevékenykedett, egy személyben volt politikus, irodalomszervező, író, könyvillusztrátor és színházi rendező” – magyarázta a közlemény.

A konferencia kísérőrendezvényeként szeptember 21-én, 17.30 órakor a PKE dísztermében bemutatják a Bánffy Miklós és az erdélyi Helikon húsz esztendeje című kiállítás. A tárlatot bemutatja a szövegíró-kurátor: Dr. Boka László, a PKE egyetemi docense, a budapesti BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetés formájában Szász László Bánffy-monográfiája (Az erdélyi szellem arisztokratája, MMA Kiadó, 2020.) kapcsán idézik meg a rendkívül sokszínű, reneszánsz egyéniséget. A szerzővel Boka László és Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, színháztörténész beszélgetnek.

A megjelenteket köszönti Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul, aki megemlékezik Bánffy Miklós egykori külügyminiszterről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?