Márciusra készül el a Központi Szálloda, Kolozsvár emblematikus épülete

Mint korábban beszámoltunk róla, visszakerült az eredeti magyar felirat a Központi Szállodára, vagyis a Sapientia Alapítvány kolozsvári főtéri ingatlanjának homlokzatára. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora megkeresésünkre elmondta, az emblematikus, mindenki által csak „Melody”-két nevezett épület az elmúlt évtizedek legalaposabb felújításán ment és megy jelenleg is keresztül, a felújítás március végére befejeződik be. Hozzátette, meglepetésként érte őket a magyar felirat előbukkanása, ugyanakkor a munkálatok során számos nehézségbe is ütköztek. Ezekről mesélt a Sapientia EMTE rektora a Maszolnak.

Mint ismert, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemet működtető alapítvány 2020-ban vásárolta meg a Kolozsvár Főterén elhelyezkedő értékes ingatlant 5,6 millió euróért, amely az egyetem koreográfiai tanfolyamainak, néptánc szakának helyszíne lett, valamint az erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári székhelyét is itt alakították ki. A város egyik legreprezentatívabb épületét tavaly tavasszal kezdték el felíjútani kívül és belül egyaránt.

Megmarad az eredeti télikert, táncháznak és kiállításnak alkalmas terek jönnek létre

Tonk Márton ismertette, az épület egyes belső felületeit oktatási, kulturális tevékenységek kívánalmai szerint alakították ki, ugyanakkor a tetőszerkezet, a torony, a homlokzat és a pince teljes felújítása is megtörtént és zajlik jelenleg is. „Ugyancsak felújításra került az első emeleti egykori belső udvar vagy télikert, másrészt pedig a mellette lévő egykori bálterem. Az előbbi a jövőben is télikertként fog működni, egyfajta közösségi térként, az utóbbi helyén egy modern táncstúdió került kialakításra. A külső homlokzat felújítása során meglepetésünkre és örömünkre került elő az a nagyon szép korabeli felirat is, amely az épület egykori szállodaként történő működésére utal” – hangsúlyozta a Sapientia EMTE rektora.

Fotók: a szerző felvételei

Tonk Márton azt is elárulta, hogy a jövőben az épület kettős célt fog szolgálni: ott kap helyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán működő néptáncművészet-néptáncpedagógia képzés, ugyanakkor az ingatlanban találhatók meg az Erdélyi Hagyományok Háza kolozsvári fiókszervezetének irodái is. Az épület fő feladata az oktatás, illetve a kulturális rendezvények, események szolgálata lesz, és ebben a perspektívában lettek megtervezve a különböző felületek is.

Az épület pincéjében olyan termet alakítottak ki, amely alkalmas táncháznak vagy kiállítótérnek, az első emeleten, az egykori vendéglő helyén pedig olyan tér áll, amely alkalmas tudományos konferenciák, kiállítások, kulturális események megszervezésére. Ugyanott alakítanak ki táncstúdiót, tantermeket és irodákat, illetve egy vendégek fogadására alkalmas tárgyalót is. Az egykori konyha helyén az Erdélyi Hagyományok Háza kézműves tevékenységeinek alkalmas termek jönnek létre, a második emeleten pedig vendégszobák fognak üzemelni.

Sok, előre nem látható problémába ütköztek a felújításkor

A rektor elárulta, hogy mint minden régi, műemlék épület esetében, a Központi Szálloda felújításánál is akadtak problémák. Késleltette a munkálatokat például, hogy a tetőszerkezet megbontásakor derült ki: sokkal „nagyobb a gond”, mint az eredetileg látszott, hiszen a sárgerendák nagyon korhadt állapotban voltak, így azokat is ki kellett cserélni. „Általánosságban elmondható, hogy ugyan az előző tulajdonos még az adásvételt megelőző időszakban is működtette az épületet, abban nagyon sok elhanyagolt felület volt, illetve elnagyolt, nem a jövőnek, hanem a mának szóló, ideiglenes építészeti, technikai, műszaki megoldás. Hasonlóképpen jelentős fejtörést okozott a fűtésrendszer átalakítása és korszerűsítése is, hiszen az épület megvásárlásakor a gázkazánok nem az egykori hotel, hanem egy mellette lévő ingatlan területén voltak” – nyilatkozta.

Hozzátette, ehhez hasonló kihívások más területeken is adódtak, ezekre a menedzsmenttel megbízott kari és szakmai csapat, illetve a tervező és kivitelező cég képviselői igyekeztek a legjobb megoldásokat megtalálni. Tonk Márton szerint „igazi csapatmunka” zajlott és zajlik a Sapientia Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Sapientia Kolozsvári Karának munkatársai révén. „Az épület felújítási munkálatai 2024. március végén fejeződnek be. Azt reméljük, hogy a tavasz folyamán a Bánffy-palota és a gyönyörűen felújított Szent Mihály-templom mellett az egykori Központi Szálloda épülete is a Főtér egyik ékszere lesz” – vélte a rektor. Hozzátette, mindenképpen köszöni Szenkovics Dezső dékánnak „a komoly koordinációs munkát”, amelyet az elmúlt évben végzett, ugyanakkor a magyar kormánynak is a segítségét, hisz a komplex felújítási és átalakítási munkát az ők támogatása tette lehetővé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?