Visszakerült az eredeti magyar felirat a Központi Szálloda homlokzatára

A Sapientia Alapítvány kolozsvári főtéri ingatlanjának felújítása már a végéhez közeledik, hiszen a Magyar utcai homlokzaton már lebontották az állványokat és az épületrészt takaró védőhálót, és visszakerült az eredeti kétnyelvű, magyar-román felirat is. Az egykori Központi Szálloda Főtér felőli részén még dolgoznak, ha minden jól halad, év végére az is elkészülhet.

„Talán-talán látszik már a fény az alagút végén! A Főtér egyik emblematikus épülete, az egykori Központi Szálloda (ismertebb nevén Melody) felújítása befejeződik, a Magyar utcai homlokzatára pedig visszakerült az eredeti kétnyelvű (magyar-román) felirat” – írta Facebook-oldalán Szenkovics Dezső, a Sapientia tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja.

Visszakerült a kétnyelvű felirat | Fotók forrása: a szerző felvételei

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemet működtető alapítvány 2020-ban vásárolta meg a Kolozsvár Főterén elhelyezkedő értékes ingatlant 5,6 millió euróért, amely az egyetem koreográfiai tanfolyamainak, néptánc szakának helyszíne lett, valamint az erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári székhelye is oda költözött. A város egyik legreprezentatívabb épületét 2023-ban kezdték el felújítani, tavasszal kezdődtek el mind a belső, mind a külső felújítási munkálatok, így megújult a homlokzat és a teljes tetőszerkezet is.

Szenkovics Dezső korábban azt nyilatkozta, hogy a műemlék épület első emeletén, a pincéjében és belső udvarában is felújításra kerül sor, az emeleten a helyiségeket átalakítják, hogy az épület rendezvényeknek is helyet adjon majd. A földszinten a régi vendéglő helyén modern konferenciaterem lesz. A projektet a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül finanszírozza, összértéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej. A kivitelező a Decorint Kft., amely a Sapientia Alapítvány által kiírt nyílt pályázat nyertese, a korábbi tervek szerint a teljes munkálatot a cég decemberre fejezi be.

A Főtér felőli részen még dolgoznak

Az épület eredetéről nincsenek pontos adatok, de 19. századi fotók azt sugallják, hogy két ház állt az aktuális helyén: egy egyemeletes és egy földszintes. Az 1859-es felvételeken már látható a klasszicista épület, valószínűsíthetően a 19. század húszas, harmincas éveiben épült. Az épület kezdeti időszakában kocsma működött benne Fiskus néven, melyet az államkincstár bérelt. Később itt működött Kolozsvár első pénzintézete, a Kisegítő Pénztár, majd 1872-től egy vállalkozó Pannonia néven harmincszobás szállodává alakította át.

Johannes Brahms és Joachim József itt szálltak meg 1879-es kolozsvári koncertjük idején. Az épületet 1890-ben modernizálták és díszesebb külsőt kapott, így nyerte el mai historizáló formáját, saroktornya is ekkor épült. Az új bérlő, Nagy Gábor Központ Szálló néven üzemeltette ekkor. 1902-ben Jókai Mór és felesége itt szállt meg a Mátyás-szobor leleplezésekor. Az 1920-as évektől a katolikus Szociális Testvérek Társasága vette át a szállót, majd 1949-ben államosították és diákotthonná alakították, az étterem pedig továbbra is Sirály/Pescarus néven működött benne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?