November végéig be kell fejezni a Farkas és Egyetem utca felújítását

A kolozsvári helyi tanács kedden jóváhagyta a Farkas és az Egyetem utca felújítását célzó projekt műszaki-gazdasági mutatóinak módosítását, a költségvetést 14 millió lejjel növelték, írja a Ziua de Cluj. 

Ez az összeg további munkálatok elvégzését irányozza elő, de az építőanyagok árának növekedése is befolyásolja a projekt megvalósítását. Az Astor Com Kft. és a De Construct Project Consult Kft. építőipari vállalatokkal kötött szerződés értelmében a munkálatok befejezésének legújabb határideje 2023. november 30-a.

Fotó: Lőrincz Anna

Eredetileg a beruházás 41,2 millió lej volt (áfával együtt), most 55,3 millió lej.

Fontos kiemelni, hogy a Mossfern céggel azért bontotta fel az önkormányzat a szerződést még szeptemberben, mert a tervező nem akarta visszahelyezni az „Erdélyi iskola” szoborcsoportot a talapzatra. Az önkormányzat új céget bízott meg a projekt lebonyolítására.

A korszerűsítési projekt januárban kezdődött, és már 10 hónapja be kellett volna fejeződnie. Korábban a Maszolon is foglalkoztunk a botrányba fulladt utcafelújítással: Macalik Arnold – a Farkas utcai térrendezés vezetője – megkeresésünkre kijelentette, beperelték az ügyben az önkormányzatot. Az utóbbi hónapokban többször is élénk vita bontakozott ki a térrendezés kapcsán, a kivitelező és az önkormányzat pedig egymásra mutogatott. Utólag kiderült, a polgármesteri hivatal olyan változtatások elmaradását kérte számon a kivitelezőtől, amelyek nem is szerepeltek az eredeti megrendelésben.

Macalik szerint az önkormányzat nem a szakmaiságot tartotta szem előtt. „Minket lecseréltek és kineveztek egy másik tervezőt, de mit ad Isten, ők egy újabb változatot készítettek az »Erdélyi iskola« szoborcsoport visszahelyezésére vonatkozóan” – tudtuk meg Macaliktól. Szerinte az új építésznek sem szakmai hozzáértése, sem felkészültsége, sem jogosultsága nincs a feladat elvégzéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?