FRISSÍTVE – Farkas utca: talapzatra kell kerülnie az Erdélyi iskola szoborcsoportnak

A Kolozs Megyei Kulturális Igazgatóság kedvezően véleményezte Emil Racoviță mellszobrának visszahelyezését és az Erdélyi iskola szoborcsoport talapzatra emelését a Farkas utcában. FRISSÍTÉS: Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, a Mária-oszlop a munkálatok befejeztével visszakerül méltó helyére.

A kolozsvári városháza honlapján közzétett dokumentum szerint a kulturális igazgatóság a piarista templom előtti fák eltávolítását javasolja, azzal érvelve, hogy a parkolóhelyek eltávolítására és az értékes műemlék látványának felszabadítására tett erőfeszítések semmissé válnak a fák megtartása miatt.

Fotó: a kolozsvári önkormányzat Facebook-oldala

A kulturális igazgatóság kedvezően véleményezte az Erdélyi iskola szoborcsoport talapzatra helyezését és Emil Racoviță mellszobrának visszahelyezését, azzal a feltétellel, hogy a kivitelezés részleteit a megrendelőnek be kell mutatnia a szakhatóságnak. Ugyanakkor Emil Racoviță mellszobrával kapcsolatban hozzáteszik, hogy a szobrot eredetileg engedély és terv nélkül helyezték el az utcában, s a mostani újraállítás során be kell tartani a törvényes előírásokat.

A tervek szerint az év vége előtt befejeződnek a Farkas és az Egyetem utca munkálatai, ezzel együtt pedig méltó helyére kerül vissza Kolozsvár legrégebbi emlékműve, a Mária-oszlop is. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a Maszol megkeresésére elmondta, nem változtattak a terven. Azt viszont hozzátette, hogy a Mária-oszlop másolatát helyezik majd ki, mivel az eredeti nagyon rossz állapotban van, ezért megóvása érdekében a Szépművészeti Múzeumban marad megőrzésre.

Mint arról korábban beszámolunk, a szobrot az 1738-39-es pestisjárvány emlékére emelték hálából, amiért a fennvaló megszabadította a várost és annak környékét a fekete haláltól. Ez a nyugatibb országokban több helyen divat volt, ugyanis Ausztriában, Csehországban és Magyarországon is számos ilyen alkotás is található. Az alkotás 1944-ben rongálódott meg, az 1950-es évek végén pedig restaurálták. A kolozsvári helytörténész szerint a munkálatok befejezésekor a kommunista hatóságoknak feltűnt, hogy az egyetem főépülete előtt egy vallási szobor áll, ezért bontották le 1959-ben és raktározták el a ferences templomban. Később 1961-ben a Szent Péter Plébániatemplom mögé állították fel.

Mint ismert, szerződést bontott a kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Mossfern céggel, amely a kolozsvári Farkas utca és környékének a térrendezését megtervezte. A szerződésbontás oka az idén tavasszal kirobbant, erős etnikai színezetű botrány, amikor az Erdélyi iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoport talapzatát megszüntették, amikor a járófelületet megemelték - az eredeti terveknek megfelelően.

Ahogy arról a Maszolon is beszámoltunk, Macalik Arnold megkeresésünkre kijelentette, beperelték az ügyben az önkormányzatot. Az utóbbi hónapokban többször is élénk vita bontakozott ki a térrendezés kapcsán, a kivitelező és az önkormányzat pedig egymásra mutogatott. Utólag kiderült, a polgármesteri hivatal olyan változtatások elmaradását kérte számon a kivitelezőtől, amelyek nem is szerepeltek az eredeti megrendelésben.

Macalik szerint az önkormányzat nem a szakmaiságot tartotta szem előtt. „Minket lecseréltek és kineveztek egy másik tervezőt, de mit ad Isten, ők egy újabb változatot készítettek az »Erdélyi iskola« szoborcsoport visszahelyezésére vonatkozóan” – tudtuk meg.

Az összes változat, amit leadtak a térrendezéssel kapcsolatban, a hazai jogrend tiszteletben tartásával készült, „de ezen nagyon szeret átlépni a polgármester: bizonyos helyzetekben használja, más helyzetekben mintha nem is létezne” – hangsúlyozta Macalik Arnold.

Mint ismert, nemrég botrányba fulladt az utcafelújítás. Akkor Macalik Arnold elmondta, sajnos politikai csatározás áldozata lett a kolozsvári Farkas és Egyetem utca térrendezési beruházása. Elkeserítőnek találja az utcafelújítások körül kialakult helyzetet, hiszen a szerződés felbontása egyértelműen a párbeszéd hiányát és a problémák racionális megoldásának hiányát bizonyítja. Nem beszélve arról, hogy a városlakók mindennapi életét megnehezíti a Farkas és az Egyetem utca körül jó ideje tartó felfordulás.

Bár Emil Boc azt ígérte, hogy év végére befejeződnek a munkálatok, már 10 hónapos késésről beszélünk, miközben komoly gondokat okoz az elhúzódó felújítás, bő egy éve nem lehet bejutni a piarista templomba, felásták az utcákat, az idősek nehezen tudnak közlekedni. Erre rátesz egy lapáttal, hogy Macalik Arnold szerint az új építésznek sem szakmai hozzáértése, sem felkészültsége, sem jogosultsága nincs a feladat elvégzéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?