Új alapképzésekkel bővítette kínálatát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

A következő tanévben összesen 33 alap- és 13 mesterképzésen hirdet 757 tandíjmentes és 724 költség-hozzájárulásos helyet Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – jelentette be Tonk Márton, az egyetem rektora a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Érd el önmagad legjobb verzióját! szlogen mentén szerveződő 2023-as felvételiről, az egyetem szakkínálatáról és újdonságokról számoltak be a karok vezetői, akik egy része online, videóhívásban csatlakozott be. Tonk Márton kiemelte, az egyetem immár 23. alkalommal hirdet felvételit, és méltán mondhatja magáról, hogy mára már a romániai magyar felsőoktatási rendszer szakmai, közösségi eleme és tagja. „A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a Sapientia egyetemen tanul a romániai magyar nyelven tanuló fiatalok egyharmad” – tette hozzá.Szenkovics Dezső, Tonk Márton és Farkas Csaba | A szerző felvétele

Az egyetem idéntől bővíti a képzési kínálatát, a társadalomtudományok, humántudományok, művészet, műszaki- és agrártudományok, matematika és természettudományok területén nyújtott széles tárházát idén a sporttudományokra is kiterjeszti. Két új szakot indít a Sapientia: Sepsiszentgyörgyön Sport és edzőképző szakra, Csíkszeredában pedig Környezetmérnöki informatika szakra jelentkezhetnek a hallgatók.

Tonk Márton kiemelte, a 757 tandíjmentes és 724 költségvetés-hozzájárulásos helyek jól jelzik az egyetem politikáját, az egyetem külön figyelmet fordít arra, hogy hozzáférhető és megfizethető anyanyelvű oktatást nyújtson. A költségvetés-hozzájárulásos helyek esetében az éves tandíj 300-700 euró között mozog, míg a teljes tandíjas helyek esetében az éves díj 900 euró.

Farkas Csaba informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettes a kampány szlogenjére reflektálva elmondta, úgy gondolja a legjobb verzió eléréséhez szükség van egy jó környezetre, amit a Sapientia meg tud adni a tanár-diák viszonyon, a bentlakáson, a mobilitáson keresztül. A rektorhelyettes bejelentette, az iratkozás július 3-ától indul a felvételi.sapientia.ro weboldalon, viszont azokon a szakokon, ahol felvételi vizsga van, személyesen fog zajlani.

Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja elmondta, idén a jól ismert öt alapképzésre és négy mesterképzésre lesz felvételi. A filmművészet, jog, környezettudomány, nemzetközi kapcsolatok területén kínál az egyetem alap- és mesterképzést, emellett fontos tudni azt, hogy jövőtől négyéves képzésként működő táncművészet szakra jelentkezhetnek az érdeklődők.

Kapcsolódók

Kimaradt?