Új magyar szak indul a kolozsvári BBTE-n: egyre nagyobb szükség van a digitális tartalomgyártókra

Ősszel új magyar szak indul a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen: a Digitális média szakot választó fiatalok az online tartalomgyártás technikáit sajátíthatják el. Egyebek mellett a grafikus programok használatával, videógyártással, közösségi média menedzsmenttel és webszerkesztéssel is foglalkoznak majd.

Bár a Digitális média és az Újságírás szak szorosan kapcsolódik egymáshoz, a BBTE új szakán több hangsúlyt fektetnek a technikai háttér erősítésére – fejtette ki a Maszol megkeresésére Győrffy Gábor egyetemi docens, az Újságírás és a Digitális Média Intézet magyar tagozatának vezetője. „Az alaptantárgyak – amelyeket Újságírás szakon tanulnak a diákok – megmaradnak: a Digitális médiát választók is tanulnak rádiós és televíziós újságírást, médiaelméletet, vizuális kommunikációt, kreatív írást, etikát, jogot” – magyarázta. Az új szak azonban lehetőséget teremt arra, hogy ne csak a hagyományos újságírói technikákkal ismerkedjenek meg, hanem bevezessék őket az interaktív digitális kommunikáció, a digitális adatelemzés és adatgyűjtés, a webdizájn világába.

Illusztráció: Pexels

Aki újságíró akar lenni, az továbbra is az Újságírás szakra jelentkezzen, hiszen ott ismerkedik azokkal a tantárgyakkal, amelyek megtanítják a hallgatókat arra, hogy szakszerű, hagyományos médiaszövegeket hozzanak létre, amelyeknek megvan a jellegzetességük: az objektivitás, a pontosság, kiegyensúlyozottság. A szakon tehát újságírókat képeznek ki, akik hírportáloknál, televízióknál és rádióknál hoznak létre médiatartalmakat – hívja fel a figyelmet Győrffy Gábor.

A digitális tartalomgyártók ezzel szemben vállalkozások, szervezetek, intézmények közösségi média felületeit tanulják meg kezelni: ezekre a felületekre tartalmakat gyártanak, ami lehet írott szöveg, de hanganyag, kép vagy videó is. Emellett közösségi média menedzsmenttel is foglalkozhatnak, vállalkozói alapismereteket is tanulnak, ugyanakkor saját vállalkozást is indíthatnak, amely digitális tartalmak létrehozásával foglalkozik.

Egyebek mellett webszerkesztést, webtartalom-menedzsmentet, digitális adatelmezést, animációt, mobilkommunikációt, közösségi média menedzsmentet oktatnak majd a hallgatóknak. „Fontos kiemelni, hogy nem csupán tartalmakat gyártanak, hanem megtanulják kezelni azokat a felületeket, ahol a tartalmak megjelennek, tehát a felhasználói élmény optimalizálásának a technikáit is elsajátítják a képzés során” – tette hozzá. Példaként elmagyarázta, ha valaki egy zenekar közösségi oldalát kezeli, akkor amellett, hogy tartalmat tölt fel, kielemezheti az oldal követőinek, lájkolóinak szerkezeti struktúráját is.

A munkaerőpiacon egyre több olyan szakemberre van szükség, aki tudja kezelni a webes felületeket, olyan személyekre, akik több területen jártasak. Az egyetemi docens szerint valóban nagy az igény: „néhány évvel ezelőtt románul indult el a Digitális média szak, amely nagy népszerűségnek örvend, rengetegen jelentkeztek. Ugyanakkor a magyar piacnak is szüksége van az ilyen képességekkel rendelkező szakemberekre”.

Ősszel biztosan elindul a szak

Jelenleg még várnak arra, hogy megjelenjen a szak a felsőoktatási szakok jegyzékében, és akkor dől el, hogy júliusban vagy szeptemberben szervezhető meg a felvételi. Azoknak a fiataloknak, akik a Digitális médiát választanák, egy motivációs levelet kell majd írniuk, valamint az érettségi vizsgák átlaga is számít, az alapján versenyeznek majd a bejutásért.

Illusztráció: Pexels

Minden bizonnyal 10 ingyenes helyet tartanak fenn az új szakon. Ezen kívül az Újságírás szakon még 15 helyre lehet jelentkezni, de az átjárhatóság biztosított lesz. Mondhatni úgy is, hogy 25 ingyenes hellyel számolnak, ez oszlik a Digitális média és az Újságírás között. Továbbá 20 fizetéses helyet is biztosítanak.

Az Újságírás szakon oktató tanárok mellett olyan szakemberek tanítanak majd, akik értenek a tartalommenedzsmenthez, tehát technikai tudással rendelkeznek, ugyanakkor a doktoranduszok is részt vesznek az oktatási folyamatban, szemináriumokat tartanak majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?