Tonk Márton: „a Sapientia egyetem ott van a nagyok klubjában”

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pontszámai alapján a 14. helyet foglalta el a 2022-es Egyetemi Metarangsor listáján, melyen a Sapientia EMTE több mint húszéves fennállása óta először jelent meg – közölte Tonk Márton rektor az egyetem vezetőségének hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján Kolozsváron.

A Sapientia EMTE rektora szerint ez az az év, aminek a legvégén határozottan kijelenthető, hogy a Sapientia a romániai felsőoktatási rendszernek nemcsak alkotóeleme és tagja, hanem egy megkerülhetetlen és figyelmen kívül hagyhatatlan intézményévé vált. „A Sapientia nagyon erősen letette a névjegyét a 2022-es esztendőben” – jelentette ki Tonk Márton. Idén az egyetem életében több fontos esemény is történt: egy ilyen mérföldkő volt a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) által kapott legmagasabb szakmai besorolás és kiemelt bizalmi minősítés. A második kiemelkedő esemény a 2022-es Egyetemi Metarangsor által felállított sorrend, melyen az Sapientia EMTE a pontszámok alapján a 14. helyet foglalta el. Tonk Márton szerint „a rangsor elsődleges üzenete az egyetem számára az, hogy a Sapientia egyetem ott van a nagyok klubjában”.

Balog Adalbert, Tonk Márton és Farkas Csaba | A szerző felvétele

A sajtótájékoztatón Farkas Csaba rektorhelyettes az egyetem digitális életéről tájékoztatott, aminek elmondása alapján mindig van hova fejlődnie. 2022 júniusában az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) pályázatából nyert összegből, mintegy 2,4 millió euróból számos fejlesztést terveznek megvalósítani a közeljövőben. „Szeretnénk az egyetemnek a számítógépes gépparkját megújítani, a szoftvereket, amelyeket az oktatásban és kutatásban is használnak oktatóink és tanítóink egyaránt” – sorolta a rektorhelyettes. Szerinte az újításokra azért van szükség, hogy a diákok a korszerű szoftverek használata által hozzáértőbb szakemberekké válhassanak.

„Ebből a pályázatból Csíkszeredában szeretnénk egy planetáriumot, ami már egy előkészületi fázisban van. planetáriumot” – tette hozzá Farkas Csaba. Az épülő planetárium nemcsak a diákok számára, hanem a nagyközönségnek is készül, ahol előadásokat tartanának majd, amelyek közelebb hozzák a csillagászatot az érdeklődőkhöz. Ugyanakkor az egyetem könyvtárait is szeretnék naprakésszé tenni, adatbázisokat és szkennereket vásárolni, hogy a hallgatók számára digitális formában is elérhetők legyenek a dokumentumok. Ez a projekt három éves, amelynek során fokozatosan valósítják majd meg elképzeléseiket.

Balog Adalbert rektorhelyettes szólt néhány szót arról, hogy a nemzetközi rangsorokban való megjelenés elősegítésére egy tudományos minősítésű pótlékrendszert dolgoztak ki saját oktatóik számára, „ennek lényege, hogy a komoly teljesítményt nyújtó kollégákat pluszdíjazásban részesítjük pályázati úton” – mondta a rektorhelyettes. „Amíg 2017-ben éves szinten körülbelül 9-12 publikációja volt a Sapientia EMTE főállású oktatóinak, addig a mostani szám, a Web of Science alapján közel ötven színvonalas publikációt jelent”. Balog Adalbert kitért arra is, hogy fontos stratégiai lépés a folyóiratok, cikkek nemzetközi adatbázisban való megjelenése is, „ez a kettő együttese jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egyetem egy megkerülhetetlen intézménnyé vált a nemzetközi rangsorban”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?