Szakszerű faápolási bemutatót tartottak Marosvásárhelyen

A fák megfelelő ápolásának ismerete rendkívül fontos, hiszen ezáltal ki lehet védeni a szükségtelen, szakszerűtlen facsonkitásokat – jelentette ki Szabó Gergely Loránd és Szabó Attila tájépítész mérnök, akik a szakszerű metszést, lombkorona-gondozást mutatta be a részvevőknek. A bemutatót a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal városi kertészetének közreműködésével szervezte meg.

Szabó-Gergely Lóránd a Maszolnak elárulta, a magyar fővárosban a favizsgáló és fakataszteri osztályon dolgozik, míg kollégája, Szabó Attila faápolóként dolgozik ugyanott. „Az egyetemi programokon belül a szakirányú továbbképzésen, a diplomadolgozatom témája a marosvásárhelyi faápolás stratégiája volt. Az esemény kezdeményezése innen indult el a sapientiás diákok irányába, ez a tartalmas nap is ezt a célt szolgálta. A hallgatók megismerkedhettek a faápolás sokrétű alpin technikáival, fakataszteres-, műszeres favizsgálatos módszerrel és ki is tudták próbálni ezeket” – nyilatkozta Szabó-Gergely Lóránd.

Fotók: Szabó-Gergely Lóránd

Mint fogalmazott, Marosvásárhelyen gyakran látható, tapasztalható a faápolás megfelelő kezelésének hiánya. Közölte, a szakma sajnos még nem különült el a zöldfelület-fenntartástól, pedig ez nagyon fontos lenne. Hangsúlyozta, a faápolás különálló, szakértelmet igénylő feladat, amelyet nagyon fontos minél jobban elsajátítani annak érdekében, hogy egy adott település zöldövezeteinek fáit megfelelőképpen lehessen gondozni, meg lehessen előzni a csonkolást.

Szabó Attila szerint megfelelő szakértelemmel rendelkező emberekre van szükség minden olyan településen, ahol fákat kell gondozni. Hozzátette: rendkívül fontos a fák nyilvántartása, az állapotukról való meggyőződés, a rendszeres dokumentálás, és nem utolsósorban a rendszeres kezelés, állapot-megőrzés vagy javítás. Ehhez viszont szükség van elméleti oktatásra, továbbképzésre, tapasztalatszerzésre. „Vigyázni kell a fáinkra és városon belül leginkább a megfelelő tervezéssel, munkavégzéssel és gondozással lehet ezt megtenni” – összegezte Szabó Attila tájépítész.

Kentelky Endre egyetemi docens elmondta, korábban meghívták az egyetemre Lukács Zoltánt, a Faápolók Egyesültének elnökét, aki bemutatta a szakterületet, a mostani találkozás ennek a kezdeményezésnek a folytatása. Mint részletezte, a szakemberek gyakorlatilag az osztrák–német módszert mutatták be.

„Együtt dolgoztunk a városi növényházakkal, ők biztosították a munkaterületet. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal Dániel Lajoson keresztül biztosította számunkra a vizsgálathoz szükséges úgynevezett kosaras kocsit, ugyanakkor jelen volt Tőkés Sándor kertészmérnök, aki a megyeszékhely faápolásáért, valamint zöldfelületeiért felel. Egyben egy fakataszteri felmérés is történt, hogy a hallgatók megszokják, miként lehet követni a városi környezetben található fák egészségi állapotát. Az adatokat digitálisan felmérve folyamatos visszajelzést lehet kapni, hogy az adott évben melyik fát kell ápolni, a zöldfelület milyen egészségügyi állapotnak örvend, és ezzel ki lehet védeni egy esetleges balesetet, fakidőlést” – magyarázta Kentelky Endre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?