banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

„Fogadj örökbe egy zöldövezetet” – támogatják a kezdeményezést a marosvásárhelyiek

Lelkesedéssel fogadták a marosvásárhelyiek a „Fogadj örökbe egy zöldövezetet” nevű városházi kezdeményezést: a megkérdezettek 80 százaléka értett egyet azzal, hogy kormányzati szervezetek és lakótársulások helyett vállalatok vegyék át ezeket a területeket. A beérkezett ajánlatok között kalandpark, biciklikölcsönző és kutyasétáltatásra alkalmas létesítmény is szerepelt.

A „Fogadj örökbe egy zöldövezetet” projekt olyan gazdasági szereplőknek, közintézményeknek, vállalatoknak, nem kormányzati szervezeteknek vagy lakótársulatoknak szól, amelyek tetszés szerint parkot vagy zöldterületet szeretnének rendezni és gondozni – közölte a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. A kezdeményezést a városháza honapján bocsájtották közvitára; lakosság egy online kérdőív állt kitöltésével fogalmazhatta meg javaslatait és ötleteit. A válaszokat a közvita lezártával kiértékelte a városháza.

Modern stílus, közvécék és a zöldterületetek fontossága

A kérdőívet kitöltők 90 százaléka Marosvásárhelyen él, a parkokat leginkább a pihenés, játék és a séták helyszínének tekinti. Tiszta parkokat, rekreációs területeket, kerékpárutakat, jól karbantartott pihenőhelyeket szeretne a válaszadók több mint 50 százaléka, mindezek mellé sok növényt és modern kültéri bútorzatot képzel el. Több mint 50 százalék emelte ki a zöldterületek és parkok modern megvilágítását, 53 százalék pedig fontosnak tartja a közvécék kialakítását is, illetve a biztonsági személyzet jelenlétét a kikapcsolódásra szánt helyeken.

A legtöbben tematikus kertek (angol, japán stb.) létrehozása mellett a sajátos igényekkel rendelkező személyek számára, illetve háziállatok számára kialakított helyeket szeretnének, illetve további sakk- és pingpongasztalok kihelyezését, nyilvános illemhelyek kialakítását javasolták. A válaszadók első helyen a somostetői parkot jelölték meg kedvencként, mellette pedig még két Tudor-negyedi park (a Gyémánt piac melletti, illetve az Egyetértés utcai), egy Egyesülés negyedi, valamint a Meggyesfalvi park szerepel kiemelt helyen.

Konkrét javaslataik voltak a válaszadóknak

A kérdőívet kitöltők a Somostetőn kalandpark, tiroli, kerékpárkölcsönző és paintballpálya létesítését szorgalmazták. Emellett a kövesdombi Egyészség sétány meghosszabbítását, futballpálya kialakítását, valamint kerékpárút létrehozását jelezték szükségesnek. A Radnai Park esetében a válaszadók egy teniszpálya létesítését is javasolták, 10 éven feletti gyermekek számára – derül ki a közleményből.

A kérdőív „sztárja” a Városi Liget volt. Akadt a válaszadók közül olyan, aki a park teljes felszámolását és a teljes terület fákkal való beültetését kérte, de a legtöbben rendhagyóvá szeretnék átalakítani. Ilyen értelemben családi majálisok számára alkalmas hellyé, gördeszka- és görkorcsolyapálya létesítésére, koncertek, élelmiszer-teherautók vagy háziállatok számára átalakított területté változtatnák a parkot, de a javaslatok között szerepel továbbá fotósarok, mozi, illetve szabadtéri színház lehetősége is.

A „Fogadj örökbe egy zöldterületet” kezdeményezés egy, az európai országokból behozott modell, amely az ország más pontjain (például Kolozsváron) már eredményes volt. A partnerség a Marosvásárhely és azok között, akik szeretnének egy talpalatnyi zöldet, mindkét fél számára egy előnyös „üzlet”. A város rendezett és karbantartott zöldövezeteket nyer, a városlakók pedig csökkentett légszennyezés mellett több, modern kikapcsolódásra alkalmas szórakozási lehetőséget kapnak – pontosította az önkormányzat az Agerpres hírügynökségnek.

(Címlapfotó forrása: a városháza sajtóirodája)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?