Városi természetparkot alakítanának ki Marosvásárhelyen a volt téglagyárnál

Új városi park létrehozásáról egyeztettek Marosvásárhelyen Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, akivel az egykori téglagyár helyszínén, az ott kialakult bányatavaknál találkozott péntek reggel a város vezetésével.

„Kellemes meglepetésben volt részem, amikor kilátogattunk ma reggel Soós Zoltán polgármester úrral egy olyan zöldterületre Marosvásárhelyen, amely nagyon hasonlít a bukaresti Văcărești parkhoz. Én támogatom és a minisztérium is partner abban, hogy városi természetparkot alakítsunk ott ki. Ez egy nagy lehetőség a marosvásárhelyiek és a turisták számára is” – mondta Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

Fotók: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala – Facebook

A tárcavezető kétnapos egyeztetésre érkezett Maros megyébe. Marosvásárhelyen Tánczos Barna minisztert Soós Zoltán polgármester, Portik Vilmos alpolgármester, Frunda Csenge, az RMDSZ városi frakciójának vezetője fogadta és bemutatták a legfontosabb környezetvédelemmel kapcsolatos városi terveket.

„A terület városi kezelésbe való átvételét már a következő hónapban kérni fogjuk, annak érdekében, hogy az ott parlagon heverő mintegy 22 hektáron új zöldövezetet alakítsunk ki. Tanácshatározat és megvalósíthatósági tanulmány készül ennek a kialakítására. Egy olyan természetes, zöld környezetet akarunk rendbe tenni, ami a marosvásárhelyiek és a turisták számára is kikapcsolódási lehetőséget kínál” – ismertette Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Soós Zoltán polgármester a téglagyári terület 22 hektáros zöldövezetté alakítása mellett azt is kérte a minisztertől, hogy segítsenek abban, hogy a Román Vízügyi Hatóság legyen a hivatal partnere a Poklos-patak medrének zöldítési programjában, amely során közösségi tereket és biciklisávot is létrehoznának a városban.

Az egyeztetés a volt téglagyár területén kezdődött, ezt követően a Kultúrpalotában tartott sajtótájékoztatón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere ismertették a találkozó főbb témáit.

Marosvásárhely polgármesteri hivatala idén két fontos zöldövezeti fejlesztési programot is el szeretne indítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?