Néptánc-színházi előadásával vendégszerepel Marosvásárhelyen a Háromszék Táncegyüttes

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház látja vendégül májusban a Három­szék Tánc­együt­tes hagyo­má­nyos folklórműso­rokat és a kor­társ tánc­szín­házi formákat ötvöző néptánc-színházi előadását. A Tiszta című produkció hétfőn, május 10-én hét órától látható a nagyteremben.

Az együt­tes egy új, egyéni for­ma­vi­lág meg­tere­m­té­sé­vel az erdé­lyi népzene és nép­tánc­kul­túra megőr­zé­sére és továbbadá­sára törekszik, felül­írva az időszerűt­len, vál­to­zat­lan folk­lór szte­reo­tí­pi­á­ját, olvasható a színház közleményében.Fotó: Kátai Jocó

„Nem kell a néprajztudományban járatosnak lenni ahhoz, hogy a ’tiszta’ melléknévből azonnal főnevekre asszociáljunk. Mindenekelőtt nyilvánvalóan a ’forrás’ kínálkozik (adja magát), de faluhelyen a ’szoba’ sem ment még feledésbe, s a ’víznek’, vagy a ’táncnak’ ugyancsak közkedvelt jelzője. Táncszínházi - néptánc-színházi előadásunk a ’tiszta’ melléknév megannyi árnyalatát, virulens színeit szeretné megmutatni közönségének. Esetünkben fontos szerepet kap majd a mozdulat tisztasága (fegyelme), lehet az autentikus, múltba hajló, vagy jelent, jövőt idéző. Nem csupán a ’mit’, a ’hogyan’ is fontos számunkra tehát, példát szeretnénk mutatni majd ’tisztaságból’, a tánc terápiás, tisztító erejéből!” – olvasható a beharangozóban.

Az előadás rendező-koreográfusa Juhász Zsolt, további koreográfusai Horváth Zsófia és Melles Endre, zenei szerkesztője ifj. Csoóri Sándor, énekesként Erőss Judit működik közre, a zenekar tagjai Fazakas Albert, Fazakas Levente, Szilágyi László, Bajna György. A jelmezeket Furik Rita tervezte, a látványért JuZso felelős. A táncoktatók Melles Endre, Tekeres Gizella, Deffend Inci és Sára Ferenc voltak, a tánckar tagjai pedig: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Both Eszter, Fazakas Mónika, Gaburi Barbara, Gere Csaba, Kis Albert-Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Koncz Attila, Lukács Réka, Márton Csaba, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka-Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Székely Emőke-Edina, Szvinyuk Sándor, Virág Imola. A technikai stáb: hang: Kelemen István, Vajda Attila; fény: Bedőházi Alpár; színpadi és műszaki munkatársak: Fegyver Botond, Maksai Gábor; öltöztetők: Kis Gabriella, Para Kinga; ügyelő: Oláh Ágota.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vendégelőadás a járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhellyel és a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. Jegyek válthatók a marosvásárhelyi színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 11 és 18 óra között, telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?