30 éves a Háromszék Táncegyüttes – online ünneplik az évfordulót

A járványügyi helyzet és a személyes találkozás lehetőségének hiányában virtuális térben szervezi megalakulásának 30-ik évfordulóját ünneplő programsorozatát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. November 18. és 21-e között felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, közös sétára hívják a nézőket, a volt és jelenlegi kollégáikat az elmúlt 30 év tevékenységét bemutató táncösvényen. FRISSÍTÉS: Elmarad Ádám Gyula fotókiállítása, a rendezvény 19-én kezdődik, közölték a szervezők.

„Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is lesz alkalmunk ünnepelni, mert minden előadás egy ünnep számunkra – ajándék a lelkünknek és ajándék a közönségnek”, fogalmazta meg Deák Gyula. A Háromszék Táncegyüttes igazgatója a társulat művészi hitvallásáról szólva kifejtette: kettős feladatuk van: nemzeti közösségünk identitáserősítése, valamint művészi produkciók létrehozása, amelyben összekovácsolódnak a kortárs elemek a tradicionális értékekkel. „Semmi nincs kőbe vésve, mindig nyitottak voltunk, és ha az élet úgy hozza, biztosan nyitunk ezután is újabb kihívások felé” – mutatott rá Deák Gyula.A négynapos ünnepi programsorozat keretében köztéri fotókiállítás nyílik Ádám Gyula fotográfus előadásfelvételeiből, amelynek Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont. Ádám Gyula főleg néprajzi és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire a moldvai, gyimesi csángó és székelyföldi sorsokról. 2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe díjával tüntették ki. 2008-ban fotóművészeti munkásságáért megkapta a Magyar Művészetért Díjat, ugyanebben az évben nagysikerű egyéni kiállítása nyílott az Európai Parlamentben. Ádám Gyula a Háromszék Táncegyüttes előadásainak fotózása közben is a rendkívüli pillanatokat ragadta meg. A kiállítás megnyitója kizárólag online lesz követhető november 18-án, szerdán 16 órától.

A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes 30 éves évfordulójára egy könyv is született: Fekete Réka újságíró a Táncösvényeken című összefoglaló albumban vezeti be az olvasót az elmúlt három évtized sokszínű forgatagába, a pörgő szoknyák, villanó csizmák, sokszínű karakterek világába. A kiadványban megjelenő fotókat Ferencz Csaba szerkesztette, a felvételek Henning János, Ádám Gyula, Kátai József, Ürmösi Levente Mihály alkotásai.

Riportfilmet, koncerteket és gyermekelőadást is közvetítenek

A jubileumi ünnepség alkalmából egy rendhagyó riportfilm is készült a Háromszék Táncegyüttesről. Ennek premierjét november 20-án, pénteken 20 órától tartják a társulat Facebook-oldalán. A riportfilm ugyancsak időutazás, összefonódva a jelennel, így a nézők benézhetnek a kulisszák mögé, részt vehetnek egy turnén, betekintést nyerhetnek táncosok, háttérdolgozók mindennapos munkájába. A film Ürmösi Levente Mihály rendezésében készült.

A könyv- és filmbemutatókat koncertekkel is színesítik, így november 19-én, csütörtökön 19 órától Kolozsváron élő fiatal népzenészek tartanak koncertet a virtuális térben, Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból címmel. A programból nem marad ki a Háromszék Táncegyüttes zenekarának, a Heveder bandának örömmuzsikálása sem, amely a Gyimesi Skanzen Panzióban került rögzítésre és a budapesti Magyarság Háza jóvoltából közvetítik november 20-án, pénteken 18 órától.

Az ünnepi rendezvényen nem feledkeznek meg a legkisebb nézőkről sem, hiszen november 21-én, szombaton 11 órától levetítik a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém című gyermekelőadást. A rendezvénysorozat zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsorra is sort kerítenek. Az online programsorozat a Háromszék Táncegyüttes Facebook-oldalán lesz követhető november 18-21. között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?