Napokon belül négy új játszóteret adnak át a közösségnek Zilahon

Felújítják az elhagyatott belterületeket Zilahon, a gyermekek számára játszótereket, a fiatalok és az idősebbek számára zöldövezetet alakítanak ki.

A héten Fazakas Miklós alpolgármester és Curea Dănuț technikai igazgató megtekintette a Liget negyedben lévő három átadásra szánt parkot. Odaérve azt láttuk, hogy nagymamák és az unokák már birtokba vették a fitneszgépeket, együtt gyakorolnak, és elégedettek az elkészült szabadidőparkkal.

„30 éve lakom a szemközti tömbházban, és az utóbbi években valahányszor erre jöttem, csak az elhagyatott területet, gazt, bokrokat láttam, ami nem volt sem esztétikus, sem egészséges. Ha az unokám a játszótérre vágyott, sokat kellett gyalogolnunk, majd mire odaértünk, elfáradt a gyerek. Most itt van a tömbházunk előtt, és mondhatom, az egyik legjobb döntést hozta a városvezetés, amikor a gyomos területet ilyen szépen átalakította. Pingpongasztal is van, padok, éjszakai megvilágítás, és vezetékes ivóvízkút is” – adott hangot elégedettségének az egyik ott tartózkodó nagymama.

A lakók már használatba is vették az új létesítményeket, amikor a városháza alkalmazottai a helyszínre látogattak | A szerző felvételei

A tavaszi napsütés nemcsak a nagymamákat, hanem az apukákat és gyermekeiket is kicsalogatta a másik közeli parkba. A gyerekek önfeledten játszottak, míg a felnőttek egyelőre csak távolról figyelték a szabadban lévő „konditermet”, ahova még bérletet sem kell fizetniük. Elmondták véleményüket, elhangzott, hogy talán több pad kellene, vagy mégsem, hiszen a sporteszközök azért vannak, hogy használatba vegyék őket, elvégre a gyerekeknek példát kell mutatniuk, mert mindenekelőtt az egészséges életmód, a mozgás a legfontosabb.

Az ANL-tömbházak környékén már gyerekzsivaj fogadta a látogatókat. Mint kiderült, a negyedben nemcsak a gyermekeknek és az idősebbeknek kedveztek, hanem a házikedvenceknek, kutyáknak is, mert a városban létrehozták a második kutyasétáltató helyet, ahol amíg a gazdi és a gyermek a parkban játszik, addig a kutya a park mellett lévő elkerített, védett területen szabadon szaladgálhat.

A Meszes alatt, az egykori vízgyűjtő tó mellett kialakított területen a játszótéren kívül szintetikus focipálya és akadálypálya is épült. Az arra járók arról érdeklődtek, mikortól használhatják a kiépített parkot.

Fazakas Miklós alpolgármester elmondta, már csak napok kérdése, és a tervezett tíz parkból hatot átadnak, a többi helyen jelenleg is zajlanak a munkálatok.

Gyermekeknek játszótér, felnőttek szabadtéri fitneszterem

A Regionális Operatív Program 2014–2020-es kiírásában sikeresen pályázott Zilah önkormányzata, vissza nem térítendő európai támogatást nyert elhagyott területek rehabilitációjára, az elhagyott, leromlott lakónegyedek zöldövezetének szépítésére, modernizálására. A projekt tíz területet érint, a finanszírozási szerződés értéke 15 602 917 lej.

A korszerűsítés magában foglalja a gyalogos járdák kiépítését, lombhullató fák és díszcserjék ültetését, gyepszőnyeg lefektetését. A terület nagyságától függően padok, lámpatestek, a gyermekek számára csúszdák, hinták, libikókák, mászókák, mozgó hidak, homokozók, drótkötélpályák lesznek. A fiatalokat, illetve felnőtteket fitneszgéppel, tornászgyűrűvel és húzódzkodó rúddal, valamint sakk- és pingpongasztalokkal csábítják a szabadba.

,,A negyedek parkosításának célja újabb zöldövezetek kiépítése, az elhanyagolt területek megszüntetése, továbbá, hogy mind a fiatalok, mind az idősebbek kedvezőbb, modernebb helyen töltsék ezután a szabadidejüket” – jegyezte meg az alpolgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?