A járvány áldozatai: végleg bezárt az edzőtermek 10 százaléka

A járványügyi intézkedések miatt a bevételeik több mint 40 százalékkal estek vissza, a kormánytól pedig semmilyen támogatást nem kaptak.

Hatalmas veszteséget okozott a járvány a hazai fitneszpiacnak. „A piac forgalma tetemes mértékben, 40 és 50 százalék közti arányban visszaesett” – nyilatkozta Alexandru Lascăr, az ágazati munkáltatókat tömörítő érdekvédelmi szervezet, az Aktív Románia (România Active) társelnöke.

A járvány kitörésekor mintegy 1 000 edzőterem működött az országban, bérleteseik száma pedig meghaladta a 800 ezret. Az Aktív Románia szerint 100-nál több azon fitneszközpontok száma, amelyek végleg lehúzták a rolót, mivel a tulajdonosok nem látták értelmét a további küszködésnek. „Mivel a kormány semmiféle segítséget nem nyújtott az ágazatnak, a sporttal kapcsolatos gazdasági tevékenységeket az összes segélyprogramból kihagyták, sok vállalkozó feladta, főleg azok, akik egyetlen termet üzemeltettek” – nyilatkozta Alexandru Lascăr.

Az üzletember és kollégái értetlenül figyelik a kormány intézkedéseit, amelyeket logikátlannak tartanak. „Nagyon meglepett bennünket a döntés, hogy ismét be kell zárnunk, mivel novemberben és decemberben, amikor nagyobb volt az esetszám, mint most, nyitva tarthattunk, s egyetelen fitneszklub sem vált fertőzési góccá” – mondta az ágazati érdekképviselet vezetője.

Jelenleg a fitneszklubok és edzőtermek 95 százaléka zárva tart a járványügyi korlátozások miatt. Ez annak a következménye, hogy az ágazat a nagyvárosokba koncentrálódik, ahol a fertőzöttségi mutatók általában magasabbak, mint a kisebb településeken. A létesítményeknek körülbelül a fele öt városban található: Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Konstancán és Iași-ban. Ezek a városok 2019-ben 100 millió euró bevételt generáltak az ágazat számára, miközben a teljes árbevétele 250 millió euró volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Alexandru Lascăr szerint a hatóságoknak a fitneszt és a sportolást betegség megelőző tevékenységként kellene kezelniük. Példaként Spanyolországot hozta fel, ahol a közelmúltban olyan törvényt fogadtak el, amely a szabadidős sportolást alapvető fontosságú tevékenységnek minősítette, tehát járvány idején sem lehet korlátozni.

A járvány kitörése előtt a hazai fitneszpiac nőtt a leggyorsabb ütemben Európában. A prognózisok azzal számoltak, hogy 2023-ra az edzőtermek bérleteseinek a száma 250-300 ezer fővel gyarapszik majd, az árbevétel pedig 360-380 millió euróra nő.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?