Uniós pályázatokat ismertető kiadványt és körutat mutatott be Vincze Loránt Európa napján

„Európa napnak, május 9-nek komoly jelentősége van számunkra, erdélyi magyarok számára is. Erdély és Románia mindig Európa része volt, e tekintetben a csatlakozás csak formalitás volt, de ugyanakkor 2007-ben azzal, hogy az EU tagjaivá váltunk, kötelezettségeket róttak ránk, és jogokat, lehetőségeket kaptunk. Egyrészt a szabadságjogokat: a mobilitást, a tőke, áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlását, és támogatásokat, másrészt megnyitottuk piacunkat a többi uniós tagállam előtt. Most ebből a rendszerből egy területre szeretnénk rávetíteni: a pénzalapokra” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője vasárnap Marosvásárhelyen, az Európa napja alkalmából szervezett rendezvényen.

Az eseményen mutatták be a Startoljunk rá! – EU-s pályázatok erdélyieknek című kiadványt, amely a helyreállítási költségvetésben várható és a 2021-2027-es ciklusban elérhető uniós pályázati lehetőségeket mutatja be. A 80 oldalas kiadvány hamarosan online is elérhető lesz a vinczelorant.eu honlapon. Az EP-képviselő bejelentette: júniustól erdélyi tájékoztató körutat is szervez, amelynek tizenhét állomásán önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek ismerkedhetnek meg az új pályázati lehetőségekkel a szakmai partnerek – a Központi Fejlesztési Ügynökség, a RegioConsult, a Goodwill Consulting és a PONT Csoport szakértőinek segítségével.Fotó: RMDSZ/Mihály László

A rendezvényen Simion Crețu, a Központi Fejlesztési ügynökség vezérigazgatója a Románia számára elérhető uniós pályázatok történelmét idézte fel az előcsatlakozási időszaktól a mostani tervezésig. Méltatta az RMDSZ EP-képviselőjének kezdeményezését, amellyel a választói számára közérthetővé teszi a Brüsszelből származó pályázati lehetőségeket.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács és az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a csatlakozás egyben az uniós munkaerőpiac megnyitását is jelentette a romániai polgárok előtt. „Most a mi feladatunk olyan élhető településeket létrehozni, és olyan lehetőségeket biztosítani a most végző fiataloknak, hogy az itthon maradást választhassák. A 2021-es év a tervezés éve kell legyen mindannyiunk számára, mert a most letett jó tervek megvalósítására nagyon nagy az esély” – idézte az RMDSZ hétfői közleménye az elöljárót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem az uniós pályázatok megnyerését kell önmagában célként kitűzni, hanem arra is kell gondolni, hogy ki fogja működtetni, ki fogja használni, és milyen haszna lesz a társadalomnak abból, amit létrehozunk. Az uniós pályázat eszköz a hasznos elképzelések megvalósításához, nem cél.” 

A körút szakmai partnereinek képviselői, Lengyel Erika (Központi Fejlesztési Ügynökség), Tussay Szilárd (Goodwill Consulting) és Derzsi László (RegioConsult) felhívták a figyelmet arra, hogy a kiadványban szereplő nem minden információ végleges, hiszen uniós szinten tárgyalások zajlanak még, de ez az útmutató pont arra alkalmas, hogy tudatosítsa, mennyire fontos jól felkészülni erre az időszakra. Arra biztattak mindenkit, hogy éljenek a kínálkozó lehetőségekkel, mert most sokkal nagyobb keret lesz elérhető, és ha időben felkészülnek a pályázásra, jobb esélyekkel indulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?