banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Újabb romániai termék kapott uniós védelmet

Tizenegy, Erdélyben előállított élelmiszer és ital rendelkezik eddig az Európai Unió által elismert eredetmegjelöléssel, illetve földrajzi jelzéssel.

Újabb romániai élelmiszeripari termék kapott oltalom alatt álló földrajzi jelzést. Az Európai Bizottság döntése értelmében Cașcavalul de Săveni néven bekerült az EU földrajzi árujelző nyilvántartásába a Botoșani megyében előállított, 60 napon át érlelt, enyhén kesernyés, dióaromájú sajtféleség. Ezzel nyolcra nőtt az uniós földrajzi árujelző rendszerekkel védett romániai élelmiszerek száma. Ezek között négy erdélyi van: a szebeni szalámi, a szebeni juhtúró (telemea), a libánfalvi juhtúró és a barcasági füstölt pettyes busa.

A borok kategóriájában 10 romániai földrajzi jelzés áll védelem alatt, köztük három erdélyi: a Körösvidéki dombság, a Szatmári dombság és a Temesi dombság. A szeszes italok kategóriájában 9 romániai termék, illetve termékcsalád áll uniós védelem alatt. Ezek közül négy erdélyi: a pálinka, pălincă néven, a komorzáni horinka, a Szászsárosi Borpárlat (Vinars Târnave) és az aranyosmedgyesi Zetea-féle pálinka (Țuică Zetea de Medieșu Aurit).

Az Európai Unió minőségjelzéseivel – oltalom alatt álló eredetmegjelölés és oltalom alatt álló földrajzi jelzés – ellátott élelmiszerek és italok száma meghaladja az 1 600-t. A tanúsítványt az Európai Unión kívüli országokból származó termékek is megkaphatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamatára az adott régióban kerül sor.

Magyarország 10 borvidéket, illetve borfajtát védetett le, 9 szeszes italt és 9 élelmiszert. A pálinka földrajzi jelzését Magyarország és Ausztria közösen birtokolják. A védett élelmiszerek között ott van az Erdélyben is jól ismert makói hagyma, a szegedi paprika, a gyulai kolbász és a csabai kolbász.

(Nyitókép: vlasiecompany.ro)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?